15:44, 31 березня 2021

Вийшов збірник документів і матеріалів про боротьбу ОУН з нацистами

Найбільший за обсягом розділ збірника висвітлює боротьбу українських націоналістів у нацистських тюрмах і концтаборах.

Obkladynka1_versiya2-1024x683.jpg
ukrpohliad.org

У Львові вийшов збірник документів і матеріалів “Українські націоналісти в боротьбі проти нацизму: збройне протистояння, спротив у німецьких тюрмах і концтаборах, діяльність на еміграції”. Його упорядником та редактором є завідувач відділу новітньої історії Інституту українознавства імені Івана Крип'якевича НАН України Михайло Романюк. До збірника увійшли документи й матеріали, що стосуються участі українських націоналістів у боротьбі проти нацизму.

Про це повідомляє “Український погляд”.

“В основі видання – організаційні звіти, спогади колишніх в’язнів гітлерівських тюрем і концтаборів, документи з життя та діяльності СЛУПВ періоду 1985–2020 рр., списки загиблих націоналістів у боротьбі проти нацизму та тих політичних в’язнів, які вижили і продовжували самовіддану працю в лавах УПА та збройного підпілля ОУН, а також у місцях компактного розселення українців за кордоном”, – йдеться в анотації до збірника.

Автор виділив у книжці  кілька розділів: “Вступ”, “Документи свідчать”, “Спогади політв’язнів”, “Документи з діяльності СЛУПВ 1985-2020 років”, “З когорти нескорених (списки учасників протинацистської боротьби)”, “Додатки”.

Розділ “Документи свідчать” містить документи, що ілюструють збройне протистояння українських націоналістів проти окупантів в роки Другої світової війни, масштаби терору та репресій проти учасників збройного підпілля та їхніх прихильників.

Найбільший за обсягом розділ збірника “Спогади політв'язнів” висвітлює боротьбу українських націоналістів у нацистських тюрмах і концтаборах.

У розділі “Документи з діяльності СЛУПВ 1985-2020 років” містяться протоколи, резолюції, звернення, відозви, повідомлення, листи, тексти виступів, звіти, заяви та інші документи, що висвітлюють діяльність Світової ліги українських політичних в'язнів.

Розділ “З когорти нескорених” складають списки загиблих у нацистських тюрмах і таборах та тих, хто вижив і продовжив боротьбу.

Видання проілюстрували багатьма фотографіями, які публікуються вперше.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що архів ОУН представив оновлену версію свого сайту