10:14, 19 січня 2022

В окупованому Криму руйнується Свято-Володимирський собор

Храм заклали у 1861 році в одному з ймовірних місць хрещення князя Володимира.

he.jpg
dilo.net.ua

В окупованому Севастополі руйнується Свято-Володимирський кафедральний собор (Херсонес Свято-Володимирський). Там протікає дах і знищені фасади. Парафіяни бояться, що перебування у храмі є небезпечним.

Про це повідомляє Діло.

Ще у 2018 році парафіяни зверталися до самопроголошеної влади півострова із проханням про реконструкцію собору, однак усе безрезультатно. Від моменту окупації Криму жодних ремонтних робіт у соборі не проводили, а за останні три роки стан собору став ще гіршим.

“Передусім йдеться про необхідність провести ремонт покрівлі – дах тече, як решето – і фасадні роботи. Але головне – усунути основну причину неприємностей, що руйнують будинок як зовні, так і зсередини: забезпечити нормальну роботу всіх інженерних систем”, – розповів представника фонду “Моя історія” Олександра Галкіна.

Свято-Володимирський кафедральний собор розташований на території Херсонесу Таврійського у Криму.

Його заклали у 1861 році в одному з місць ймовірного хрещення князя Володимира. На місці храму раніше під час розкопок знайшли залишки давніх церковних споруд.

Будівництво собору тривало 15 років і завершилось у 1874-76 роках. Це був один з найбільших храмів країни.

Ще в 1859 році з Малої домової церкви Зимового палацу в Санкт-Петербурзі в Херсонес передали частинку мощей св. Рівноапостольного київського князя Володимира. Цю святиню після спорудження собору помістили у храмі. Всього в собор передали мощі 115 святих.

Під час Другої світової війни собор було зруйновано. Роботи з його відновлення почались у кінці 1990-х років, хоча активний розвиток вони отримали тільки в 2000 році.

Освячення головного вівтаря відтвореного Херсонесу Свято-володимирського відбулося 3 квітня 2004 року, а вже через тиждень в ньому провели Великоднє богослужіння.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Україна звернулась до суду в Гаазі через культурні злочини Росії в Криму.