08:55, 9 березня 2021

В Одесі стартує виставка, присвячена першому українському байопіку про Тараса Шевченка

Стрічка, що вийшла у 1926-му, вважається однією із найдорожчих того часу. Вона отримала визнання не лише в Україні, а й за кордоном, і стала найуспішнішим кінопроєктом року.

Тарас Шевченко фільм
museum-literature.odessa.ua

До 207-ої річниці від дня народження Кобзаря в Одеському літературному музеї стартує виставка «Тарас Шевченко», присвячена першому біографічному фільму про життя поета.

Про це повідомляє офіційний сайт музею.

В експозиції представлена колекція раритетних журналів «Кіно» 1926-1927 років з унікальною рекламою і дописами про історію створення кінострічки «Тарас Шевченко».

Як зазначається, двосерійний німий фільм вийшов у 1926 році на Одеській кінофабриці ВУФКУ. Картина була однією із найдорожчих того часу. Вперше для підготовки до зйомок залучили спеціалістів з історії, етнографії, літературознавства.

Режисер картини – Петро Чардинін, а роль Тараса Шевченка зіграв Амвросій Бучма.

Фільм мав успіх в Україні й за кордоном, його визнали став найуспішнішим кінопроєктом 1926 року.

Сама ж виставка триватиме до 27 травня.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Україні пройшли святкування 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Міністерство культури та інформаційної політики запустило масштабний мистецький проєкт “Леся Українка: 150 імен”. В Українському домі у Києві відкрили експозицію про особисте життя поетки, її дитинство, родину, почуття, подорожі та дружбу.

Крім того, до 150-річного ювілею вперше видали повне і нецензуроване видання творів Лесі Українки у 14-ти томах.