17:00, 24 лютого 2021

Повне академічне зібрання творів Лесі Українки відтепер доступне онлайн

До 14-томної серії увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці.

V8eKFTd3UmFY7gOM6SSMX5FifsYSh0JmDhzAbsZb.jpg
ubi.org.ua

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки видали повне зібрання її творів та листів у 14 томах. Відтепер його електронна версія доступна і онлайн – на сайті Українського інституту книги викладено усі частини реалізованої серії.

Ініціатива реалізації проєкту належить Мінкульту України. Над підготовкою 14-томника працювали близько 30 найкращих фахівців у царині науки про Лесю Українку із Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також інших закладів вищої освіти та академічних установ Львова, Чернівців, Рівного, Житомира, Острога, Києва. З початку 2020 року до проєкту долучився Український інститут книги.

Восени 2020 року матеріали всіх 14 томів упорядкували та передали спеціально сформованому колективу випускових редакторів, дизайнерів-верстальників та коректорів, які підготували друкарські та інтерактивні електронні макети видання.

Загальний тираж видання - 1500 комплектів зібрання творів. Книжки буде безкоштовно передано до публічних бібліотек, закладів вищої освіти, академічних та музейних установ в Україні та за її межами, у дипломатичні представництва України в інших державах, закордон для популяризації української літератури та постаті Лесі Українки.

До повного академічного зібрання увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці. Серед них – відновлені фрагменти та матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях. Також додали розлогі текстологічні, історико-літературні та реальні (контекстуальні) коментарі. 

Зібрання відкривають перших чотири томи, що містять драматичні твори Лесі Українки, написані між 1892 та 1913 роками.

До п’ятого тому увійшли поетичні та ліро-епічні твори мисткині.

Шостий том склала художня проза письменниці, сьомий – літературно-критичні та публіцистичні статті, восьмий – переклади, дев’ятий – записи народної творчості, десятий – підручник “Стародавня історія східних народів”, написаний Лесею Українкою для молодшої сестри Ізидори, а також різноманітні конспекти, виписки з книг, нотатки.

В останніх чотирьох томах серії опубліковано її епістолярну спадщину 1876–1913 років. 

Нагадаємо, 25 лютого в Україні на державному рівні відзначатимуть 150-річчя з дня народження Лесі Українки (справжнє ім’я Лариса Косач, у шлюбі Косач-Квітка) – української письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки. 

Раніше “Локальна історія” також повідомляла про масштабний мистецький проєкт “Леся Українка: 150 імен” та анонс заходів, які відбудуться до ювілею письменниці.