09:44, 1 червня 2021

В Одесі на територію друкарні ХІХ століття таки заїхала будівельна техніка

Раніше Мінкульт видав припис про зупинення будівництва у друкарні Фесенка, однак його скасували через суд. 

2627acc1f155dc82.jpg
Фото: Суспільне

В Одесі на території друкарні Юхима Фесенка та колишнього кінотеатру “Рішельєвський” відновили будівельні роботи. Наразі там працює спецтехніка, а робітники встановлюють огорожі.

Про це повідомляє Суспільне.

У понеділок з самого ранку на територію історичної будівлі ХІХ століття заїхала великогабаритна техніка. Там працюють будівельники, вони встановлюють риштування. Журналісти зазначають, що робітники відмовились коментувати ситуацію.

Біля друкарні також зібрались місцеві мешканці. Вони викликали поліцію та повідомили про початок будівельних робіт до Міністерства культури. Утім представник забудовника, який був на місці, запевняв, що наразі тривають лише підготовчі роботи.

Друкарня Фесенка
Фото: Суспільне

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Тоді місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту. У міністерстві оприлюднили припис про заборону будівництва.

Згодом, 12 травня, активісти заявили, що на території колишньої друкарні знову відновили будівельні роботи. Одесити помітили там будівельників та габаритну техніку. 

ПІсля цього з'явилась інформація, що окружний адміністративний суд зупинив дію припису Мінкульту про заборону будівельних робіт. У міністерстві заявили, що подали апеляцію

Будинок генерал-майора Олександра Шнеля на Рішельєвській, 47 побудували у 1841 році. Його звели в російсько-візантійській стилістиці.

Згодом там функцвонувала  друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману “Чорна рада” Пантелеймона Куліша.