13:46, 22 березня 2021

В Одесі археологи знайшли монету часів Золотої Орди

Артефакт розкопали а районі Приморського бульварі, на місці можливого розміщення фортеці Хаджибей.

Монета золота орда
Фото: Facebook-сторінка Андрія Красножона

Мідну монету часів правління хана Золотої Орди Абдуллаха дослідники знайшли під час археологічних розкопок у грудні минулого року. Зараз її уже відреставрували. Історики сподіваються, що це не єдиний такий артефакт, який вдасться розшукати на Приморському бульварі.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив доктор історичних наук Андрій Красножон, який брав участь у розкопках.

“Пул Абдуллаха 1367-1370 років з розкопок на Приморському бульварі в Одесі, після реставрації. Перший і наразі єдиний. Ключове слово – “наразі”, – зазначив Красножон, прикріпивши до допису фото артефакту.

За словами історика, монету знайшли разом з керамікою першої чверті-середини 14 століття.

Він наголосив, що раніше черепки двох посудин 1360-х років знайшли під час розкопок біля Воронцовського палацу, але тоді знахідка здалася випадковою.

“Сьогодні така кераміка в Одесі, схоже, стає нормою. Що це означає, наразі не ясно. Потрібно шукати”, – підкреслив Андрій Красножон.

У коментарях до допису Красножон зазначив: використовуючи дані георозвідки, дослідники продовжать розкопки на Приморському бульварі “у шаховому порядку”.

FB_IMG_1616405753169.jpg
Фото: Facebook-сторінка Андрія Красножона

Більше про те як відновлюють речі з тисячолітньою історією читайте у матеріалі “Нове життя давніх артефактів”.

Пули Абдуллаха - мідні розмінні монети Золотої Орди 1360-х років карбування. На монеті зображений у точковому обідку хижий звір, повернутий вправо, на кінчику хвоста якого невелика голова з відкритою пащею. На зворотному боці монети напис: “Хан Абдуллах, хай триватиме Його правління”.