15:03, 17 березня 2021

У Львові представили унікальний артефакт з могили германського короля

Мідний ритуальний казан германського короля знайшли кілька років тому на Сокальщині. Таких у Європі всього три.

326970d5f77d513c9c44c7e260147bf4.png
lvivoblrada.gov

У Львівській обласній раді представили експозицію з фондів Історико-краєзнавчого музею “Скарби Галичини”. Серед найцінніших експонатів – унікальний ритуальний казан германського короля та “Меч вікінгів”, який лише дивом вдалося врятувати від контрабандистів.

Про це у коментарі “Локальній історії” розповів директор музею Ігор Тимець.

“Експозиція є цікавою не лише науковцям, а й популяризує археологію та її пам'ятки для широкого кола відвідувачів”,  – зазначив Тимець. 

Організатори виставки наголошують: експонуються близько двохсот найцікавіших артефактів часів енеолітичних поселень. Частина пркдставленого – предмети побуту, особисті речі, прикраси, монети, які використовувалися мешканцями  Львова у XIV - XVIII століттях – були знайдені під час археологічних досліджень у центральної частини міста.

 

c3eedb7f66b75177bfe57360df122726.png
lvivoblrada.gov.ua

Одним із найцікавіших експонатів є казан германського короля.

Ігор Тимець розповів: його виявили у 2017 році під час спільних із кафедрою археології Львівського національного університету ім. І. Франка розкопок на Сокальщині, біля села Карів. Саме тоді дослідники натрапили на унікальне на теренах Західної України  та багате поховання одного із королів германських племен свебів.

“Там були  частини великої глиняної червонолакової посудини – “terra siggilata”, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями”,  – розповів Тимець.

Знайденому ритуальному казану – близько 2 тисяч років. Таких у Європі – всього три. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях у Чехії та Польщі.

 

a2e01421cad9d54a65fb6f671cd80fd9.png
lvivoblrada.gov

Серед усього особливе місце в експозиції посідає і кам'яна плитка-уламок із зображенням солярного символу – так званий смайлик. Його  у 1991 році знайшли у Винниках біля Львова. Музейники наголошують: цьому експонату близько 7 тисяч років, тож, жартують, Винники можна вважати батьківщиною смайликів.

 

bddd2c235e556eacd19fa6c74acb0fa9.png
lvivoblrada.gov

Та чи не найвизначнішим серед представлених знахідок є “Меч вікінгів”, який був переданий музею навесні 2019 року.

Знахідка датується Х століттям. Сам меч  зроблений зі сталі, а його ефес був інкрустований сріблом і золотом. Також під час реставрації на ньому знайшли прямі і косі хрести.  Дослідники наголошують: такий меч не має аналогів у світі, а його декор є унікальним. 

Ймовірно, меч був дорогоцінною зброєю воїнської верхівки, він має всі ознаки родинної реліквії.

“Можемо стверджувати, що меч належав представникам еліти”, – наголошує Тимець.

Артефакт на Львівщині знайшли чорні археологи і у 2016 році нелегально вивезли контарбандисти. Однак естонські митники повернули його Україні.

Представляти меч у себе хотіли кілька музеїв, але комісія Міністерства культури зупинилася саме на винниківському Історико-краєзнавчому музеї. Саме там зараз експонують усі реліквії. Загалом ж у музеї зібрано понад 80 тисяч артефактів основного фонду та ще 25 тисяч допоміжного.

Більше про те як відновлюють речі з тисячолітньою історією читайте у матеріалі  “Нове життя давніх артефактів”.