15:27, 31 січня 2022

В Одесі апеляційний суд скасував розпорядження про громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної сотні

Судові суперечки навколо слухань тривають із 2020 року.

776b7a6-0.max-1920x1080.jpg
pravda.com.ua

Проспекту Небесної сотні в Одесі не будуть повертати стару назву на честь маршала Жукова. П’ятий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення, яке скасовує розпорядження мера міста Геннадія Труханова про проведення громадських слухань щодо зміни назви.

Про це повідомляє Depo.Одеса.

Як розповіла депутатка Одеської міської ради Жанна Мандриченко, вдалось домогтися визнання незаконним розпорядження міського голови від 14 вересня 2020 року №793 про повернення деяким об’єктам топоніміки попередніх назв. Зокрема, йдеться про колишній проспект маршала Жукова та вулицю 25 Чапаївської дивізії.

“У першій інстанції окружного адміністративного суду змогли довести свою позицію. Труханов подав апеляцію і сьогодні нам вдалося відстояти свою правову позицію вдруге”, – зазначила Мандриченко.

У вересні 2020 року міський голова Одеси Геннадій Труханов анонсував громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на Маршала Жукова.

У жовтні Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала рішення щодо перейменування проспекту Небесної Сотні на Маршала Жукова, а вулиці Інглезі – на вулицю 25-ої Чапаєвської Дивізії.

Тоді голова регіональної філії Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк запевнив, що намір Труханова повернути проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі декомунізовані назви суперечать українському законодавству. За його словами, законних способів, аби повернути комуністичні назви вулицям, не існує, а Георгій Жуков та 25 Чапаєвська дивізія однозначно підпадають під закон про декомунізацію.

Також через ініціативу Одеського мера містяни вийшли на акцію протесту. Мітинг відбувся під стінами міської ради напередодні онлайн-слухань. На думку організаторів акції, мерія відмовилася від “живого” обговорення, аби “мінімізувати реакцію суспільства”

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Одесі демонтували останній барельєф Жукова.

Схожі матеріали

Катерина

Прощавай, Катерино!

одеса сео

Битва за Одесу: гайдамаки проти більшовиків