12:44, 28 вересня 2021

У “Софії Київській” провели вечірку на честь Георгія Нарбута

Цьогоріч виповнюється 135 років з дня народження художника.

FB_IMG_1632819767324.jpg
Фото Анастасії Штомпель

22 вересня у Національному заповіднику “Софія Київська” пройшла вечірка на честь художника Георгія Нарбута. Подію приурочили до виходу української та французької версій монографії Мирослави Мудрак “Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду”.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі проєкту НАРБУТ ХХІ.

Святкування влаштувало видавництво РОДОВІД. Цьогорічна презентація – вже друга осіння вечірка на честь Нарбута в “Софії Київській”, неподалік місця, де мешкав художник. Минулого року восени РОДОВІД святкував там повернення “Нарбутівського збірника”, який видали за підтримки Українського культурного фонду. 

У книзі “Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду” докторка мистецтвознавства Мирослава Мудрак не тільки представляє Нарбута як найвизначнішого графіка свого часу, а й аналізує його школу, його вплив на українське мистецтво, книжковий дизайн за останні сто років.

“Протягом свого дуже короткого життя Нарбут зумів виокремити й увічнити образи, в яких втілилися довгі століття культури і традиції, котрі вирізняли Україну на тлі інших національних утворень. Художник надав цим новим символам української спадщини модерного, незалежницького духу і подарував українцям цілого ХХ століття бренд, який водночас втілював їхню належність до західної цивілізації й відображав місцеву мистецьку спадщину, котрій інші можуть тільки позаздрити”, – написала Мудрак.

FB_IMG_1632819777356.jpg
Фото Анастасії Штомпель

Під час презентації художник, дизайнер, викладач графіки в НАОМА Олег Грищенко погодився, що Георгій Нарбут сформував дуже потужну і сучасну для тої епохи візуальну культуру. Нинішні художники мають зробити те ж саме.

“Більшість із молодого покоління художників орієнтується лише на тренди в інтернеті, і нам треба змінювати освіту, шукати баланс між історичним, джерельним пластом і сучасним. Останні років 5 починає формуватися корпус книжок, знань про наш культурний спадок”, – вважає Грищенко.

FB_IMG_1632820343227.jpg
Фото Анастасії Штомпель

Також вечірку відвідав поет і засновник видавництва “А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га” Іван Малкович. Він прочитав на вечорі вірш “Нарбут” Юрія Андруховича та дві власні поезії – “Леонтович” і “Дивовижна особливість української абетки”. А також короткий вірш про нову книжку.

“Дар великий “Родоводу” українському народу – фоліанти Нарбутові неймовірні, пречудові!”, – оголосив Малкович.

FB_IMG_1632820072738.jpg
Фото Анастасії Штомпель

Монографія Мирослави Мудрак є частиною міжнародного українсько-французького проєкту “Георгій Нарбут і творення українського бренду”, який реалізує РОДОВІД і Центр Анни Київської (Франція) за підтримки Українського культурного фонду. 

Також у жовтні “Нарбута спустили в підземку”. Пасажири київського метрополітену  (червона гілка) познайомляться із головними брендовими здобутками Георгія Нарбута завдяки постерам, які інформують про його дизайн грошей, печаток, герба, одягу, книжок. 

Окрім того зараз в Україні за підтримки партнера проєкту Prime Group в Києві відбувається вулична виставка постерів  на сітілайтах: експонують твори 33 художників і дизайнерів із 8 країн світу, які вступають у мистецький діалог із творчістю Нарбута. 

Більше про дизайнера гривневих банкнот УНР і герба Української Держави читайте у матеріалі Останні дні Георгія Нарбута.