09:23, 7 травня 2021

У Рівному знову заявили про повалення пам’ятної дошки, яку відновили минулого тижня

Рівненські активісти клопотатимуть, аби біля меморіалу Борцям за волю України, закатованим московськими окупантами в 40-50-х роках, встановили камери спостереження. 

Рівне плита Борцям за волю України
Фото: Суспільне

У Рівному до поліції заявили про повалену пам'ятну дошку Борцям за волю України на цвинтарі Грабник. Плиту відновили лише минулого тижня після того, як над нею поглумились невідомі.

Про це повідомляє Суспільне.  

До місцевої поліції надійшло повідомлення про те, що на кладовищі Грабник невідомі пошкодили меморіал. Йдеться про плиту Борцям за волю України, закатованим московськими окупантами в 40-50-х роках.

Лише минулого вівторка, 27 квітня, представники об'єднання ветеранів Рівненщини відновили плиту після того, як її звалили невідомі.

Керівник об'єднання Роман Коваль розповів, що вони збираються знову відновити пам'ятний елемент.

“Можливо, знов починається оця “побєдоманія”, бо є люди, які борються проти української історії. Ми знову її відновимо. Будемо клопотати, аби там поставили камери, щоб все-таки виловити тих, хто це робить”, – каже Роман Коваль.

Своєю чергою у пресслужбі поліції області зазначили, що обставини події ще з'ясовують і поки не певні, чи у цьому випадку йдеться про наругу над могилою.

“Слідчо-оперативна група на місце події виїжджала та провела огляд. Ознак кримінального правопорушення поки що не виявили, але за цим фактом поліція проводить додаткову перевірку”, – розповіла пресофіцерка поліції області Катерина Загурська.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на кладовищі в районі Грабника у Рівному невідомі понищили дві пам'ятні дошки – повалили плиту Борцям за волю України, закатованим у 40-50-ті роки ХХ століття та зірвали барельєф із надгробка на могилі загиблих партизан. За обома фактами у поліції відкрили кримінальні провадження.

Пам'ятний знак Борцям за волю України на цвинтарі Грабник є одним із восьми, встановлених на місці масових поховань рівнян, розстріляних німецьким гестапо, і радянським НКВС. Саме там поховані рештки, зокрема, і Ніла Хасевича, Дмитра Клячківського та Хариті Кононенко.