10:43, 29 квітня 2021

У Рівному на кладовищі вандали понищили дві пам'ятні дошки

За обома фактами у поліції відкрили кримінальні провадження.

b45d1745f46b6af4.jpg
Пам'ятний знак Борцям за волю України Фото: Суспільне

На кладовищі в районі Грабника у Рівному невідомі повалили пам'ятний знак Борцям за волю України, закатованим у 40-50-ті роки ХХ століття. Також вандали зірвали барельєф із надгробної плити на могилі загиблих партизан. 

Про це повідомляє Суспільне.

Голова об'єднання ветеранів Рівненщини Роман Коваль розповів, про те, що вандали пошкодили пам'ятний знак Борцям за волю України, дізнався, коли прийшов освячувати вербу.

“Хотіли попередити в першу чергу рівнян. Війна з історичною спадщиною українців, я вважаю, що навіть тим, хто це робить, вона недоцільна сьогодні. Україна була, є і буде, подобається це комусь чи не подобається. І пам’ять саме про Українську повстанську армію і про визвольний рух в 40-х роках залишиться в історії, в нашій пам’яті. Навіть ті, кому хочеться повернути хід історії назад, їм однозначно не вдасться цього зробити”, – заявив Роман Коваль.

9d863128aae5f3a2.jpg
Могла загиблих партизан Фото: Суспільне

Також напередодні до поліції надійшло повідомлення від 76-річного рівнянина про те, що невідомі пошкодили пам’ятник на могилі загиблих партизан. Він теж розташований на кладовищі Грабник. Там вандали зірвали з надгробної плити барельєф.

За обома фактами правоохоронці відкрили кримінальні провадження. Ці випадки кваліфікують як наруга над могилою. Зловмисникам “світить” штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 3400 гривень), обмеження волі або арешт від шести місяцівдо трьох років.

Пам'ятний знак Борцям за волю України на цвинтарі Грабник є одним із восьми, встановлених на місці масових поховань рівнян, розстріляних німецьким гестапо, і радянським НКВС. Саме там поховані рештки, зокрема, і Ніла Хасевича, Дмитра Клячківського та Хариті Кононенко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Дрогобиччині, між селами Урож та Нагуєвичі, невідомі спалили капличку, збудовану в пам’ять про представників інтелігенції, розстріляних працівниками НКВС у 1941 році.