11:32, 31 березня 2021

У Львові в аварійному будинку виявили унікальні 100-літні розписи

Сецесійні розписи проявилися під шаром штукатурки через замокання приміщення.

5-3.jpg
Фото Ірини Гірної

У Львові, в будинку на вул. Дудаєва, 17, під нашаруваннями радянської штукатурки виявили унікальні столітні розписи. Їх знайшли у приміщенні актового залу колишнього Польського педагогічного товариства. Зараз дах будівлі аварійний, стеля постійно протікає, тож, без належного ремонту малюнки просто зникнуть.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Фрагменти розписів почали проявилися з-під штукатурки радянських часів приблизно у квітні-травні минулого року. Дах приміщення аварійний, тож стеля почала підмокати.

3-1.jpg
Фото Ірини Гірної

“У великій залі стеля замокає, фрагменти почали відпадати, у деяких місцях проявилися кольорові зображення. Те, що все забілили у радянські часи, це частково врятувало і законсервувало ці розписи. Кольористика дуже яскрава і активна, використовувалася навіть бронзова фарба, яка при освітленні відповідному могла виглядати чи сприйматися як позолота. Там дуже активний синій, червоний, фіолетовий і загалом дуже сміливе поєднання кольорів. Але наразі маємо лише окремі фрагменти”, – розповів архітектор Іван Щурко.

Він зазначив, що через протікання даху вже втратили 40% розписів на стелі та 30% на стінах.

1-5.jpg
Фото Ірини Гірної

Водночас реставраторка Ірина Гірна, яка досліджує розписи, розповіла, що це стиль арт-деко, періоду початку 20 століття.

“Таких розписів за останні роки віднайдено дуже мало, а збережено ще менше. Це яскравий приклад сецесії. Тут дуже багата кольористика, а також є фігурні композиції і орнаменти. Розписи дуже цікаві. Це був актовий зал, де свого часу були театральні вистави, різноманітні культурні заходи”, – зауважила Гірна.

Дослідження триватимуть до кінця тижня.

“Там є декілька розписів різних часів, ми ще досліджуємо скільки саме. І зроблені різними техніками. Нижній шар клеєва техніка, верхній – олійні розписи. Авторство невідоме. Через сильну вологість у приміщенні, через те, що тече дах, розписи осипаються. Наразі відкрили невеликі фрагменти. Розписи потребують термінової консервації. Наразі ми багато не можемо відкривати, бо немає коштів на подальші роботи. І поки що не можемо проводити консервацію, бо приміщення є аварійне, там дуже холодно. До кінця цього тижня ми ще працюємо тут, щоби зрозуміти масштаби. Далі наша робота перенесеться в майстерню, будемо робити дослідження під мікроскопом”, – пояснила Ірина Гірна.

2-6-e1617171643136.jpg
Фото Ірини Гірної

У свою чергу начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко розповіла, що грошей на ремонт покрівлі у цьогорічному бюджеті не передбачали, однак відомство намагатиметься знайти позабюджетні кошти.

“Тому що терміново треба провести протиаварійні роботи. Треба стелю укріпити і укріпити стінописи. Будемо шукати ресурси, бо інакше можемо їх втратити”, – підкреслила чиновниця.

image.jpg
Фрагмент стінопису у великій залі. Лютий, 1929 рік zaxid.net

Будинок на Дудаєва, 17 почали зводити у 1911 році для Польського педагогічного товариства архітектори Владислав Дердацький і Вітольд Мінкевич.

Також у будинку була редакція офіційного видання ППТ – журналу “Szkoła” (Школа). Там відбувалися наради та з’їзди товариства, навчальні лекції та святкування. 

До 1939 року частина приміщень здавалися в оренду. У повоєнні роки пам’ятка не зазнала значних змін чи перебудов і збереглася практично у первісному вигляді.

Будинок має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що біля Львова руйнується маєток-пам’ятка, де мешкав президент Львівського аероклубу.