09:29, 20 квітня 2021

У Кропивницькому активісти хотіли декомунізувати пам’ятник героям війни. Поліція завадила

Пам'ятник “Героям громадянської та Великої вітчизняної воєн”, прикрашений серпом з молотом та написом “За власть Советов”, підпадає під закон про декомунізацію.

IMG_20210129_132420_587.jpg
tyzhden.ua

У Кропивницькому троє місцевих активістів хотіли прибрати серп з молотом та напис “За власть Советов” із пам’ятника у сквері Слави. Однак це зробити завадили правоохоронці. Влада міста наразі не може з’ясувати хто є балансоутримувачем монументу, а без господаря такі роботи проводити заборонено.

Про це повідомляє Суспільне. 

Правоохоронці наголосили, що питання демонтажу пам'ятника “Героям громадянської та Великої вітчизняної воєн” найперше слід вирішувати через міську раду.

“Я б рекомендував ще раз надати запит до міської ради та до спецінспекції щодо пам'ятника. І на рівні міської ради вже вирішувати питання щодо демонтажу”, – зауважив поліцейський Сергій Пономаренко.

Натомість активісти розповіли, що до міської влади із цим питанням звертались неодноразово. Зокрема, ще з 2016-го подають запити до управління містобудування та архітектури міської ради. У серпні минулого року чиновники навіть уже обстежили пам'ятник та порахували вартість демонтажу – 1 мільйон 200 тисяч гривень. 

“Балансоутримувач пам'ятника не визначений, тому питання щодо демонтажу буде вирішуватись після визначення його балансоутримувача, яке визначається 5 років. На даний час в міському бюджеті грошей на демонтаж не передбачено”, – розповів активіст Дмитро Сінченко.

За словами юриста Юрія Деркаченка, символіку та напис справді має демонтувати той, у кого пам'ятник на балансі. Якщо власник пам'ятника знайдеться, він може понести відповідальність. 

“За розповсюдження, поширення предметів, що попадають під декомунізацію, передбачена кримінальна відповідальність. Покарання – позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна”, – наголосив юрист.

IMG_20210129_132414_531.jpg
tyzhden.ua

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Херсоні, на вимогу закону про декомунізацію, активісти демонтували пам’ятник “першим комсомольцям”.

Декомунізацію в Україні 9 квітня 2015 року ухвалила Верховна Рада.  Окрім іншого, закон передбачає необхідність перейменування географічних об'єктів, які назвали на честь радянських діячів. Тоді ж окружний адміністративний суд Києва заборонив діяльність Комуністичної партії України.

У квітні 2019 року Український інститут національної пам'яті повідомляв, що в рамках декомунізації перейменували 987 населених пунктів та демонтували понад 2,5 тисячі пам'ятників.

До цього, у 2009 році, наказом тодішнього Президента України Віктора Ющенка розпочали демонтаж пам'ятників і пам'ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення голодоморів і політичних репресій у радянські часи. Однак, з приходом до влади Віктора Януковича реалізацію наказу Ющенка фактично зупинили та почали активну популяризацію ідеології "русского мира".