13:17, 6 квітня 2021

У Херсоні демонтували пам’ятник “першим комсомольцям”

Монумент звели на честь “перших комсомольців” Херсонщини, яких, нібито, у 1920 році стратили білогвардійці.

IMG_20210406_130803.jpg
novynarnia.com

У Херсоні активісти демонтували пам'ятник “першим комсомольцям” Херсонщини.

Про це повідомили у пресслужбі Українського інституту національної пам'яті.

В інституті зазначають, що демонтаж відбувся “з ініціативи громадськості” та на вимогу закону про “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів...”.

“Як виявляється, на півдні України ще залишилися чимало пам'ятників та пам'ятних дошок і знаків на честь таких собі місцевих подій, пов'язаних зі встановленням та функціонування радянської, комуністичної влади. Звісно, що потрібно як місцевій владі, так і патріотичному середовищу звертати увагу на всі ці деталі, бо Закон має бути виконаний в повному обсязі”, – підкреслив начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Пам’ятник “Першим комсомольцям” звели в парку ”Херсонська фортеця” у 1959 році. Спроєктували його архітектори Мойсеєнко, Кузьменко, Тарасов та скульптор Кравченко.

Монумент виконали у вигляді 22-метрового обеліску. На постаменті було бронзове зображення комсомольського значка та чавунна дошка з написом “Першим комсомольцям від молоді Херсонщини”.

Присвятили спорудження монументу  “першим комсомольцям” Херсонщини, які, буцімто, діяли на території області у період 1917-1920 років. Дев’ятьох із них, нібито, стратили білогвардійцями за підривну діяльність та підбурювання до повстання.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у селі на Миколаївщині знесли останній у регіоні пам’ятник Леніну.