09:03, 11 березня 2021

У селі на Миколаївщині знесли останній у регіоні пам’ятник Леніну

Зі знесенням монумента "радянському вождеві" місцеві чиновники запізнились на шість років.

080bdcc9ffdf9d44.jpg
Пам’ятник Леніну у селі Костувате suspilne.media

У селі Костувате Миколаївської області знесли останній у регіоні пам’ятник першому керівникові СРСР Володимиру Леніну.

 Про це йдеться у сюжеті програми ТСН.

Монумент знесли аж через шість років після ухвалення закону про декомунізацію. Місцева влада виправдовується, що, мовляв, той пам’ятник вже не мав жодної суспільної ваги.

"Він ніколи не викликав якоїсь особливої думки у людей. Там не проводилися мітинги, там не покладалися ніколи квіти. Воно все демонтоване", – переконував голова села Олександр Бондаренко.

Однак місцеві активісти заявили, що всі ці роки домагались, аби монумент таки демонтували, однак чиновники самі гальмували знесення забороненої радянської пропаганди: три роки сільська рада не могла знайти власника пам’ятника Леніну, а ще два роки – техніку, щоб знести монумент.

"Пам’ятник стояв з аргументацією того, що хай стоїть й онуки хай бачать. Він стояв доти, доки чергова хвиля суспільного резонансу не була піднята", – розповів громадський активіст Ілля Зелінський

Декомунізацію в Україні 9 квітня 2015 року ухвалила Верховна Рада. Тоді ж окружний адміністративний суд Києва заборонив діяльність Комуністичної партії України.

До цього, у 2009 році, наказом тодішнього Президента України Віктора Ющенка розпочали демонтаж пам'ятників і пам'ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення голодоморів і політичних репресій у радянські часи. 

Однак, з приходом до влади Віктора Януковича реалізацію наказу Ющенка фактично зупинили та почали активну популяризацію ідеології "русского мира".

Дії близького оточення Януковича спричинили наростання в суспільстві гострого обурення, яке наприкінці 2013 року досягло піку та переросло в масовий стихійний антикомуністичний рух за очищення України від символів тоталітарного минулого, який у народі назвали "ленінопад".