14:41, 20 серпня 2021

У Києві, ігноруючи приписи Мінкульту, знесли історичну садибу Барбана

У міністерстві знищення пам'ятки XIX століття назвали “жахом і соромом”.

20210820105311-7745.jpg
facebook.com/nastasya.glushchenko

Сьогодні зранку, 20 серпня, у Києві, знесли історичну садибу Барбана.

Про це повідомив активіст Олег Симороз у Facebook.

Він опублікував у соцмережі відео руйнування будівлі.

“Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вулиці Обсерваторній, 6, забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ століття”, – повідомив Симороз.

Водночас видання Укрінформ зазначило, що поліція вирішує питання про відкриття провадження через конфлікт довкола будинку Барбана.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із особняком Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи. Зокрема, столітню садибу на Обсерваторній почали розбирати 19 серпня, попри протести місцевих жителів. Ще раніше, 18 серпня, на подвір'я цього будинку намагалися завезти трактор, але його не пропустили активісти з сусідніх будинків.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою. У МКІП закликали мера столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

Сьогодні ж, після повідомлень про знесення історичної будівлі, очільник мінкульту Олександр Ткаченко відреагував на подію. Те, що відбулось він назвав “жахом і соромом”.

“У європейській столиці, вночі, як злодії, невідомі молодики будівельною технікою зносять історичний будинок кінця ХІХ сторіччя. Прекрасно знаючи про заборону будь-яких робіт, про припис Міністерства культури та інформаційної політики про заборону будівництва. Все це було проігноровано. На жаль, це не пам’ятка ні національного, ні місцевого значення, а отже апеляцію МКІП подати не в змозі”, – написав Ткаченко у своєму Телеграм-каналі.

 

20210514032916-9869.jpg
Садиба Барбана до знесення biz.liga.net

Садиба Барбана – історичний одноповерховий будинок, який звели у 1891 році. Спочатку будівлю створили для титулярного радника Олександра Барбана, потім вона належала дворянину Івану Гореславському. 

Після революції будинок передали радянській владі. 1944-1945 року в особняку мешкала родина голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академіка-драматурга Олександра Корнійчука. Згодом будинок віддали дитячій соматичній лікарні, а починаючи з 70-х років XX століття там розташовувалися різні установи, зокрема редакція газети “Культура і життя”. 

З 2020 року власник особняка – ТОВ “Інформаційна група “Агентство столичних повідомлень”. Забудовник має проєкт нової споруди до 26,5 метрів заввишки.

У 2015 році Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень пропонував внести будівлю до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. В обґрунтуванні зазначали, що це “рідкісний взірець одноповерхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором – русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам'ятка культурного надбання міста Києва”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Одесі фірма-забудовник “Одеса-Сіті” взялася за демонтаж  друкарні Фесенка на вулиці Ришельєвській, яка в роки УНР випускала першу українську валюту. 

Схожі матеріали

800x500 obkladunka Sumonenko.jpg

Хто такі сармати | Олександр Симоненко