16:06, 20 травня 2021

У Києві відкрили пам'ятник Василю Вишиваному

Відкриття та освячення монумента приурочили до Всесвітнього дня вишиванки, який відзначають 20 травня.

FB_IMG_1621507632330.jpg
Фото: Facebook-сторінка Злати-Зоряни Паламарчук

Сьогодні, 20 травня, у Києві, у сквері імені Василя Вишиваного, урочисто відкрили та освятили пам'ятник австрійському ерцгерцогу з українським корінням.

Церемонію супроводжували трансляцією із місця події.

“Василь Вишиваний – це людина дивовижної долі. Фактично, австрієць за походженням, член Австро-Угорської монархії, який не мав жодних шансів стати українцем, але він став тим, кого називаємо “політичним українцем”, “українцем за переконанням” ...Він мав прекрасний дипломатичний талант і зв'язки з усіма європейськими урядами міжвоєнного періоду, з усіма монаршими родинами. На кожній зустрічі Василь Вишиваний говорив тільки про одне – про незалежну, суверенну та самостійну Україну”, – наголосив ведучий заходу, член правління “Героїки” Андрій Ковальов.

Водночас Ковальов пояснив, чому пам'ятник поставили саме у районі Лук'янівки. Мовляв, коли радянські агенти у Відні схопили Вишиваного і привезли до Києва, той ще дуже довго перебував у Лук'янівській в'язниці.

“У 48-му році Василь Вишиваний був страчений сталіністами у Лук'янівській в'язниці, тут зовсім поруч, і, очевидно, був похованний на Лук'янівському цвинтарі так само таємно, як зазвичай це робили енкаведисти, вони ховали наших героїв між доріжками, під могилами ...Десь там покоїться і Василь Вишиваний. Тому у скульптурі ми повернули його сюди, на Лук'янівку, яка стала його останньою батьківщиною”, – підкреслив Ковальов.

Організатори наголошують, над пам'ятником-погруддям працювали скульптори Михайло Горловий та Олександр Фурман, творча майстерня “Архітектон”.

Встановлення пам’ятника об’єднало зусилля великої кількості організацій та небайдужих українців: “Всесвітній день вишиванки”, “Музичний Батальйон”, “Народний музей України”, “ПанЄвропа Україна”, МЗС, Шевченківську райдержадміністрацію, історичний клуб “Холодний Яр” та Романа Коваля, Тетяну Осташко, Олександра Юркова, Вадима Мазура, компанії “ІБК”, «Іствуд-Україна”. Також захід відвідали представники духовенства та ветерани російсько-української війни.

Василь Вишиваний – це прибране ім'я ерцгерцога Вільгельма Габсбурга – правнучатого племінника імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа І.

За однією із версій, прізвисько Вишиваний Вільгельм Габсбург отримав через те, що часто носив українську вишиванку, подаровану одним із військових українізованого 13 полку Австро-Угорської армії.

Вишиваний славився військовими та дипломатичними здібностями, підтримував Україну на політичному рівні. Завдяки його протекції міністром охорони здоров'я Австро-угорського парламенту вдалося призначити українця Івана Горбачевського.

У квітні 1918 року Вільгельм Габсбург очолив військову групу австрійської армії, у складі якої перебував легіон Українських Січових Стрільців (УСС), який він патронував.

У 1919-му Вишиваному присвоїли почесного звання “Полковника війська українського”.

 У 1947 році працівники МДБ СРСР арештували його у Відні як агента французької розвідки та учасника оунівського підпілля. Через рік Василь Вишиваний помер у лікарні Лук'янівської в'язниці.

Більше про Вільгельма Габсбурга-Вишиваного читайте у матеріалі “Як австрійський ерцгерцог став українським патріотом”.

Схожі матеріали

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

Україна_СЕО (1).tif

Україна – не окраїна. З історії назви Української держави

15566487.jpg

Як австрійський ерцгерцог став українським патріотом

Без имени-2

Історична некромахія: як в Росії воюють із пам’яттю про померлих

listing 2_new 2.jpg

Братство. Володарі перснів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар

800x500 obkladunka Yaremenko.jpg

Історія Києво-Могилянки | Максим Яременко

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”

600.jpg

Чому і як Київський Псалтир досі є петербурзьким експонатом