12:02, 16 грудня 2021

У Києві покажуть Сучасне українське Різдво, наповнене давніми народними традиціями

Автори ідеї переконані, що проєкт може допомогти іноземним гостям ознайомитись із українськими традиціями, втіленими у мистецтві, фольклорі та побуті.

З 18 по 30 грудня Національний центр Український дім у Києві запрошує зануритись у атмосферу Сучасного українського Різдва, наповненого давніми традиціями. У програмі – виставковий проєкт “ДоДому на Різдво” та музично-театральний перформанс на основі Галаганівського вертепу XVIII століття “Вертеп. Необарокова містерія”. 

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі Українського дому.

“Ми оживили народні традиції та хочемо наповнити світлі передсвяткові дні особливим змістом, теплом і любов’ю...Це унікальна можливість познайомити гостей з усього світу з українською традицією – багатогранною й самобутньою, втіленою у мистецтві, фольклорі та побуті”, – підкреслили в Українському домі.

За словами організаторів, виставковий проєкт “ДоДому на Різдво” об’єднує традиції та сучасність у творах кераміки, малярства, дерев’яній скульптурі та іграшці, різдвяній зірці, ткацьких виробах. В межах виставки представлять творчість Івана Приходька, Марії Примаченко, Володимира Шагали, Неллі Ісупової, Василя Омеляненка, Івана Бобкова, Олександри Прокопенко, Дмитра Молдованова, Альбіни Ялози, Єлизавети Портнової та інших.

Виставковий проєкт можна відвідати з 18 по 30 грудня. Квитки можна придбати тут  або в касі Українського Дому.

“Вертеп. Необарокова містерія” – це музично-театральний перформанс, створений на основі документів Галаганівського вертепу XVIII століття. Команда проєкту, працюючи із документами, занурюючись в історичний та музичний матеріал, створила сучасне дійство, яке показує дві частини Вертепу. Перша – біблійна історію народження Ісуса, а друга – світська картина, зібрана з характерних жанрових сценок. 

"Цей проєкт не варто сприймати реставрацією Галаганівського вертепу, швидше – це його сучасне прочитання. Втім в роботі над перформансом були використані текстові й які музичні матеріали виключно з Галаганівського вертепу, деякі моменти були скорочені або зібрані у нову композицію, оскільки цей перформанс діє за законами театрального дійства живого плану, а не театру ляльок, яким був автентичний вертеп”, – зазначили організатори.

Перформанс можна буде відвідати: 18-22, 25-29 грудня. Придбати квитки можна в касі Українського Дому та за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у рамках проєкту “Вертеп. Необарокова містерія” оцифрували тексти та ноти Сокиринського (Галаганівського) вертепу XVIII століття. Його вважають найдавнішим із збережених вертепів України.

Схожі матеріали

Крафтове Різдво 1100x400

Крафтове Різдво