15:59, 9 серпня 2021

У Києві на виставці експонують легендарну скіфську пектораль

Виставку “Пектораль. Знахідка століття” присвятили 50 річниці виявлення артефакта.

FB_IMG_1628510940940.jpg
facebook.com/musmiku

У Музеї історичних коштовностей, який є філією Національного музею історії України, представили виставку знахідок зі скіфського кургану  Товста Могила. Саме там пів століття тому знайшли знамениту Золоту пектораль.

У Музеї наголосили, що у 1971 році експедиція Інституту археології під керівництвом Бориса Мозолевського досліджувала курган Товста Могила на Дніпропетровщині. 21 червня там знайшли прикрасу, “яка згодом стала найвідомішою археологічною знахідкою України". Тож до 50-річчя цієї  дати Музей' історичних коштовностей України  відкрив виставку “Пектораль. Знахідка століття”.

Виставка стартувала 30 липня.

“Цього дня 50 років тому експедиція завершила свою роботу. Відтак, знайдені старожитності набули нового
статусу – музейних експонатів, що знайомлять із загадковим світом
минулого”, – підкреслили музейники.

Експонати у вітринах розмістили за хронологією їх знайдення у кургані, де виявили пектораль. У музеї зазначають, що артефакти раніше не відкривали для широкої аудиторії. Це предмети кочового побуту, зброя, посуд, оздоби спорядження коней, коштовні прикраси скіфського вбрання.

 

FB_IMG_1628510973302.jpg
facebook.com/musmiku

“Центральний експонат виставки – оригінал пекторалі. Цитати із робочого щоденника Бориса Мозолевського та світлини роботи експедиції занурять вас в атмосферу, яка панувала на розкопках, допоможуть відчути ті зворушливі миті, коли курган відкривав свої таємниці”, – наголосили в музеї.

Виставка відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики та в партнерстві з Інститутом археології НАН України.

FB_IMG_1628510987489.jpg
facebook.com/musmiku

Схожі матеріали

сео стрій

Українське народне вбрання на імператорській виставці 1867 року

сео

"Акторів одягали 17 годин поспіль". У Львові відкрили виставку про фільм "Памфір"