12:42, 15 квітня 2021

У Дніпрі новий комплекс Музею історії лоцманів хочуть доповнити атракціоном-симулятором

Автори ідеї переконані, що технологія доповненої реальності допоже гостям майбутнього музею “пройти через палітру емоцій”, які відчували лоцмани, підкорюючи річкові пороги.

Дніпровські_старші_лоцмани.jpg
Дніпровські старші лоцмани uk.wikipedia.org

У Дніпрі планують збудувати новий комплекс Музею історії лоцманів Дніпровських порогів. Окрім звичайної виставки експонатів, там облаштують симулятор доповненої реальності.

Про це повідомляє пресслужба Дніпровської міськради.

Новий комплекс хочуть стилізувати під хату лоцмана. У планах – не лише зробити виставку експонатів, а й додати сучасні технології, які допоможуть поринути у світ лоцманів.

“Реалізуємо симулятор-атракціон, де відвідувачі зможуть, нібито, підкорювати пороги. Буде технологія доповненої реальності, аудіо- та відеовізуалізація. За приклад брали Музей історії Дніпра”, – розповів начальник управління культури Дніпровської міської ради Євген Хорошилов.

До обговорення проєкту музею залучили ІТ-спеціалістів, істориків і нащадків самих лоцманів.

“Цих людей, які вміють підкорювати Дніпро, було дуже мало, до двох сотень. Ця професія була спадковою, а сама робота ризикованою, бо не знав, чи вернешся. Наше завдання показати цю колоритну культуру, хоч і вона була доволі маленькою. В основі майбутнього музею лежатиме не артефакт, а відвідувач. Він повинен пройти через палітру емоцій, тут ми відтворимо це”, – наголосив директор КП “Етнографічні парки Дніпра” Дмитро Каюк.

Музей, присвячений життю дніпровських лоцманів, працює у місті вже 26 років. 

“Це унікальна невеличка культура, яку ми втрачаємо, бо Дніпро вже не ревучий, а спогадів про підкорювачів порогів багато і вони навіть оспівуються українськими класиками. Тому новому музейному комплексу ми будемо раді”, – зауважила завідувачка методичного центру культурно-масової роботи Лоц-Кам’янського будинку культури Людмила Стахів.

Дніпровські лоцмани – провідники суден через Дніпрові пороги у 1700-1932 роках. Їх витоки пов'язують з існуванням Ненаситицької берегової охорони запорожців.

У 1750-х до нинішнього району Дніпра Лоц-Кам'янки перевели частину козаків, які мали забезпечувати проведення суден через річку. Після зруйнування Січі запорожці займались лоцманством за вільним наймом.

У зв'язку з будівництвом Херсона виникла потреба у перевезенні вантажів через пороги. У 1785-му перші 42 лоцмани зголосилися проводити казенні судна та плоти за встановлене жалування. 

Через три роки лоцмани успішно провели порогами флотилію Катерини Другої, яка подорожувала до Криму.

У 1789 році розпочалось формування лоцманської організації, яку офіційно затвердили указом князя Григорія Потьомкіна. До її складу увійшла 121 особа.

У XIX ст. всіх селян Кам'янки та Старих Кодаків від 20 до 60 років перевели у лоцманський стан.  Мешканці таких поселень несли державну повинність виконувати лоцманські та гідротехнічні роботи. Вони обирали собі отамана, скарбника і писаря.

У 1811-1846 роках лоцманів перевели на державну службу, вступаючи на яку вони складали присягу.

Після введення в експлуатацію Дніпрогес у 1932 році та завершення шлюзування на Дніпрі лоцманство припинило існування.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Львівський історичний музей запрацює у форматі доповненої реальності.