10:48, 24 листопада 2021

Суддя, який визнав Стуса “особливо небезпечним рецидивістом”, “вибив” собі підвищення пенсії

Окружний адмінсуд Києва розглядав позов судді у відставці понад вісім місяців.

Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов колишнього судді Київського обласного суду Петра Фещенка та зобов’язав Пенсійний фонд провести йому перерахунок у виплаті щомісячного довічного грошового утримання. Свого часу колишній служитель Феміди був головуючим у кримінальній справі, де українського поета Василя Стуса звинувачували в “антирадянській діяльності та пропаганді”.

Про це повідомляє Главком.

Зазначають, що колишній служитель Феміди наголосив у позові, що отримує щомісячну пенсію у розмірі 90% суддівської винагороди. Однак після зміни самого розміру виплат позивач почав домагатися перерахунку коштів у Головному управлінні Пенсійного фонду в Києві. Зокрема, наполягав на перерахунку, починаючи з січня 2020 року. Для цього надав довідку вже ліквідованого Апеляційного суду Київської області. Натомість Пенсійний фонд відповів відмовою.

Тоді Фещенко у березні 2021 року подав до суду. Окружний адмінсуд з’ясував, що право на пенсію за віком або щомісячне довічне грошове утримання мають чоловіки 1955 року народження і старші, які працювали суддями й вийшли у відставку.

Окремо суд посилався на твердження Конституційного суду, який вважає, що щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці має бути співмірним із суддівською винагородою, яку отримує чинний суддя. У разі збільшення розміру такої винагороди перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці має здійснюватися автоматично. 

До прикладу, нині оклад судді апеляційного суду становить понад 105 тисяч гривень. 

Окружний адмінсуд зробив висновок, що в екссудді Фещенка з’явилася підстава на перерахунок щомісячного довічного грошового утримання після рішення Конституційного суду від 18 лютого 2020 року, який визнав неконституційним один із пунктів закону про судоустрій і статус суддів.

Крім цього, суд стягує з Пенсійного фонду на користь позивача 908 гривень судового збору.

Як відомо, Петро Фещенко був головуючим у кримінальній справі за обвинуваченням українського поета Василя Стуса в “антирадянській діяльності та пропаганді”. 2 жовтня 1980 року Фещенко дав Василю Стусу 10 років тюрми, половину з яких поет мав відбути у виправно-трудовій колонії, звідки той так і не повернувся. Суд також визнав Стуса “особливо небезпечним рецидивістом”. 

Видання додає, що ще один колишній одіозний служитель Феміди, який у 1987 році засудив до розстрілу бійця Української повстанської армії Івана Гончарука, вже виграв подібний процес і вибив собі “гігантську пенсію”. Ідеться про екссуддю Апеляційного суду Волинської області Бориса Плахтія. Торік за рішенням суду йому перерахували виплати, тепер суддя у відставці отримує понад 200 тисяч гривень щомісяця.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що журналісти розкрили деякі деталі про слідчого Анатолія Селюка, що вів справу Стуса

Схожі матеріали

сео стус

"Міліція Стуса посадила, міліція хоче його реабілітувати"

600.jpg

Стус проти русифікації. Історія листа, що мав стати маніфестом

Іван Світличний 1200

Вусатий естет з Уманської. До тридцятих роковин смерти Івана Світличного

Віра Агеєва 960

Епічні часи, класика і Нобелівка на трьох. Віра Агеєва

o_19fpteckv4sd1ar5f6itrb1ank2q.jpg

28 коротких років Василя Симоненка. Подорож місцями поета

dysydenty 1100х400.jpg

Дисиденти. Історії політв'язнів радянського режиму

Стус

Сновиди веселого цвинтаря. Віталій Ляска

60.jpg

"На тлі ігнору держави": як висвітлюють історію дисидентства

василь_стус_1.jpg

Не бути рабом. Як українські дисиденти протистояли зросійщенню