14:21, 16 березня 2021

Стадіон “Арена Львів” пропонують перейменувати на честь Бандери

За відповідне рішення проголосували 68 депутатів Львівської обласної ради.

700_arena.jpg
Фото: arenalviv.com.ua

Депутати Львівської обласної ради підтримали рішення щодо перейменування місцевого стадіону “Арена Львів” на честь лідера ОУН Степана Бандери.

Про це повідомляє Суспільне.

Пропозицію перейменування стадіону внесла депутатка “Європейської Солідарності” Соломія Риботицька. Цю ідею підтримали 68 обранців, ще семеро не голосували.

Відтак, з ідеєю перейменування стадіону депутати Львівської облради звертаються до Кабінету міністрів України та Міністерства молоді та спорту. Остаточне рішення повинен ухвалити саме Кабмін, адже спортивна арена перебуває у державній власності.

Нагадаємо, львівський стадіон міг отримати назву на честь Степана Бандери ще під час будівництва у 2011 році. Однак тодішня влада не пішла на такий крок.

Протягом останнього місяця це вже не перший в Україні випадок, коли стадіону вирішують присвоїти ім'я одного із лідерів підпільного руху.

Так, 5 березня тернопільські міські депутати погодили перейменування місцевого стадіону на честь Романа Шухевича.

Це рішення обурило посла Ізраїлю в Україні Джоеля Ліона. Він заявив, що “рішуче засуджує” такі дії Тернопільської міськради. Дипломат назвав Шухевича “сумнозвісним гауптманом», зажадавши «негайного скасування” постанови про перейменування.

У свою чергу Міністерство закордонних справ України прокоментувало ситуацію, наголосивши, що збереження національної пам’яті є одним із пріоритетів державної політики.

Згодом влада польського міста Замостя заявила, що припиняє співпрацю з Тернополем через стадіон Шухевича, відмовившись від фінансування проєкту, на який планували виділити майже 69 тисяч євро.

Окрім того, висловився і польський Інститут національної пам'яті – Романа Шухевича назвали відповідальним за геноцид польського цивільного населення на Волині і Східній Малопольщі.