09:41, 4 жовтня 2021

Найдорожча постановка в Україні: у Харкові показали авангардну оперу про Василя Вишиваного

Автором лібрето є український письменник Сергій Жадан, кошторис опери перевищив 17 мільйонів гривень.

img_2_1633285319479.jpg
Фото: Олександр Шахматов

У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Лисенка (відомому як СХІД ОПЕРА) з аншлагом пройшла прем’єра авангардної опери “Вишиваний. Король України”.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Це перша така опера на історичному матеріалі в Україні за останні 30 років. Три роки працювали над постановкою відомі діячі культури з Харкова, Києва, Івано-Франківська, Львова, солісти-вокалісти, починаючи з талановитого виконавця головної ролі Володимира Козлова, симфонічний оркестр, майстри декорацій та художники по костюмах – і от ми презентуємо нашу працю глядачам, і радіємо, що вони сприймають її так, як нам мріялося”, – розповіла продюсерка проєкту, голова Центру українських ініціатив (Відень) Олександра Саєнко.

img_3_1633285386229.jpg
Фото: Олександр Шахматов

Автор лібрето Сергій Жадан нагадав, що Василь Вишиваний, за народженням – ерцгерцог Вільгельм Габсбурґ-Лотаринзький – 30 років різними способами домагався об’єднання українських земель як автономного Князівства під габсбурзьким протекторатом.

“Так, він припускався помилок, але до смерті не зраджував мрії про постання України і шукав способів її втілення. Такі біографії, як у Вишиваного, непогано би залучали підлітків до вивчення історії. Тут є все – кохання, інтриги, гроші, велика політика, війни, релігія, проблеми з батьками”, – сказав Жадан.

img_4_1633285439358.jpg
Фото: Олександр Шахматов

Композиторка твору Алла Загайкевич поєднала класичний симфонічний оркестр з електронікою. Музикантка розповіла, що пишається не лише музикою, а й тим, що знайшла “особливий тембр голосу для кожної дієвої особи". 

 “Це як в театрі Брехта!”, – підкреслила вона.

В опері задіяли близько 200 артистів, для них приготували понад 300 костюмів. Головна декорація – триярусна “вертепна” алюмінієва конструкція з пандусом вагою у 5 тонн, на якій одночасно може перебувати понад 60 осіб.

Вартість постановки, за словами генерального директора СХІД ОПЕРА Олега Орищенка, перевищує 17 млн грн.

“Це найдорожча і, сподіваємось, найкраща сучасна опера в Україні”, – сказав він.

img_6_1633285848989.jpg
Фото: Олександр Шахматов

Серед глядачів прем’єри були представники дипломатичних відомств України, Німеччини та Австрії, відомі діячі освіти, культури, спорту, представники влади Харкова та області.

img_5_1633285789992.jpg
Фото: Олександр Шахматов

Василь Вишиваний – це прибране ім'я ерцгерцога Вільгельма Габсбурга – правнучатого племінника імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа І.

За однією із версій, прізвисько Вишиваний Вільгельм Габсбург отримав через те, що часто носив українську вишиванку, подаровану одним із військових українізованого 13 полку Австро-Угорської армії.

Вишиваний славився військовими та дипломатичними здібностями, підтримував Україну на політичному рівні. Завдяки його протекції міністром охорони здоров'я Австро-угорського парламенту вдалося призначити українця Івана Горбачевського.

У квітні 1918 року Вільгельм Габсбург очолив військову групу австрійської армії, у складі якої перебував легіон Українських Січових Стрільців (УСС), який він патронував.

У 1919-му Вишиваному присвоїли почесного звання “Полковника війська українського”.

 У 1947 році працівники МДБ СРСР арештували його у Відні як агента французької розвідки та учасника оунівського підпілля. Через рік Василь Вишиваний помер у лікарні Лук'янівської в'язниці.

Більше про Вільгельма Габсбурга-Вишиваного читайте у матеріалі “Як австрійський ерцгерцог став українським патріотом”.

Схожі матеріали

Лесь Курбас

Довга дорога на схід Леся Курбаса

800x500 obkladunka Ostapowuch.jpg

Музична культура Галичини понад 100 років тому | Іван Остапович

сео

Зі сцени — на футбольне поле

295_L'viv_Lyubomyr Polyuha_new

"Білосніжка і семеро гномів"

тигролови сео

Партитура для "Тигроловів"

Олег_Вергеліс

Корифеї за лаштунками. Олег Вергеліс

якуб

Різдвяна зоря Якуба Гаватовича

Maria_Zankovetska 1200-600.jpg

Фінський старт Марії Заньковецької

сео

Ідейно (не)правильний театр