15:07, 14 травня 2021

На Львівщині науковці планують звести слов'янську хижу за автентичними технологіями

Організатори стверджують, що такий археологічний експеримент не має аналогів не лише в Україні, а й за кордоном, і закликають підтримати проєкт фінансово.

пост 11б.jpg
Фото Володимира Шелепа

В історико-культурному заповіднику “Давній Пліснеськ”, що на Львівщині,  запускають проєкт “Пліснеська хижа – 2021”. Організатори планують збудувати заглиблене слов’янське житло Х століття за автентичними стародавніми методами та на кілька тижнів відтворити реальний побут тогочасної слов'янської родини.

Про це Локальній історії повідомив археолог, директор Комунального закладу Львівської обласної ради “Адміністрація Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ” Володимир Шелеп.

Організатори наголосили, що збираються провести унікальний археологічний експеримент та на практиці дослідити усі етапи будівництва давнього слов’янського житла, опираючись на різноманітні наукові джерела етнографії і палеоархітектури.

“Ми фіксуємо й студіюємо усе: від заготівлі очерету на покрівлю, до формування останньої, від заготівлі, корування та обробки деревини, до конструювання каркасу,  від складання печі-кам’янки до розпалювання в ній вогню”, – повідомили в заповіднику.

Житло_слов_1_3.jpg
Фото Володимира Шелепа

Археологічний експеримент проводитимуть на території, яку вже досліджували раніше. Там знайшли фрагмент слов'янського житла, тож учасники експерименту зможуть не лише відновлювити стародавнє житло, але й паралельно поруч розкопувати справжнє помешкання Х століття. 

“Родзинкою цього проекту є й те, що відбудовується не просто якесь житло, яке розкопали десь на якійсь пам’ятці археології. Мова йде саме про пліснеське житло, добре досліджене ще три десятиліття тому”, – розповіли історики.

IMG_2214.JPG
Фото Володимира Шелепа

Організатори планують, внести збудоване житло “в канву екскурсійного маршруту по пам’ятці”, зробивши його “однією з головних атракцій”. Та “вишенькою на торті” стане можливість повністю заглибитись у давній світ слов’янського Пліснеська.

“Ми хочемо в реальних умовах відтворити, як проживала сім’я на Пліснеську у Х столітті. Де вони жили? Що їли? Чим займалися? Що вирощували? Це буде тиждень-два проживання та емоцій професійних реконструкторів – наших партнерів з ГО “Чорна Галич”, – розповів Володимир Шелеп.

IMG_20210514_145226.jpg
Фото Володимира Шелепа

Також організатори зазначають, що окрім житла,  матимуть і “невелику тогочасну “інфраструктуру”. Однак деталі наразі тримають у секреті. 

Організатори проєкту-експерименту "Пліснеська хижа – 2021" закликають допомогти фінансово. Номер картки: 4149 4991 1429 4513, одержувач Марія Іванців (заступник Голови ГО “Військово-історична дружина “Чорна Галич”)

Давній Пліснеськ – унікальний заповідник, на території якого є аж дві пам’ятки археології національного значення – городище літописного Пліснеська VIII-XIII століть та курганний могильник XI-XII століть.

Також на його території є церква Благовіщення Пречистої Діви Марії XVIII століття з келіями, пам’ятка архітектури, національного значення.

Там функціонують і археологічна експедиція та музей просто неба. У рамках проєкту у 2019 році створили 3-D модель Давнього Пліснеська з численними різночасовими об’єктами.

Більше про цю історичну місцевість читайте у матеріалі Древній Пліснеськ.

Схожі матеріали

600.jpg

Лісова криївка поблизу Шпильчини. Золота галицька провінція

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція

600.jpg

Костел у Демні: забута пам’ятка. Золота галицька провінція

600.jpg

Новосілки: село легенд та скарбів. Золота галицька провінція

600.jpg

Саліна: територія страху

18_2.png

Unterwalden: точка (не)повернення

бортники млин 02

Фахверковий млин у Бортниках. Золота галицька провінція

Untitled-2.jpg

Особовий склад тюремного відділення НКВС у Львівській області. Березень 1941

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція