10:30, 5 січня 2022

На Львівщині у древньому похованні виявили коштовності Римської імперії

Поруч із людськими кістками знайшли фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає.

FB_IMG_1641370102394.jpg
facebook.com/architecturelvivregion

Поблизу села Карів, що у Червоноградському районі на Львівщині, археологи знайшли коштовності із Римської імперії. Дослідники наголошують, що територію, де виявили предмети, можна вважати археологічним відкриттям століття.

Про це повідомили на офіційній сторінці Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА у Facebook.

Зазначають, що під час розвідкових розкопок на нещодавно відкритій пам’ятці часів германських племен виявили ще два поховання з обрядовими предметами всередині та заглиблену споруду, призначення якої поки залишається загадкою. Дослідники підкреслюють, що знахідка є унікальною.

“В похованні, крім людських решток, археологи знайшли фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає. А також: уламки рогового тришарового гребеня, бронзову застібку (фібулу), частини дерев’яної скриньки, оббитої бронзовими пластинками з декоративними цвяшками і половинку жетона з білого пастового скла. Такі жетони використовували для римських настільних ігор”, – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

FB_IMG_1641370086380.jpg
facebook.com/architecturelvivregion

За словами дослідників, всі ці коштовні предмети Римської імперії свідчать про те, що там поховали багатого чоловіка.

Саму знахідку датують початком ІІІ століття і відносять до вельбарської культури, яку залишили східногерманські племена готів.

FB_IMG_1641370095133.jpg
facebook.com/architecturelvivregion

Досліджувати околиці села Карів почали у 2017 році, відколи місцеві краєзнавці випадково знайшли там давній меч та інші металеві вироби і принесли їх в Історико-краєзнавчий музей міста Винники. Розпочавши роботи, археологи зрозуміли, що це – давній могильник германських племен, яких би не мало бути на цих теренах. Принаймні, так вважалося раніше.

Кілька років тому за результатами розкопок у Карові скликали археологічну наукову конференцію в Берліні, де провідні європейські дослідники кілька днів обговорювали питання цієї знахідки. За словами керівника розкопок, кандидата історичних наук Ярослава Онищука, Карів як археологічна знахідка – відкриття століття не тільки для України.

Бронзовий казан з атташами у вигляді чоловічих фігур, який ми віднайшли давніше, є третьою такою знахідкою у світі. Крім того, могильник свідчить, що на цих територіях проживали люди, про існування яких на українських теренах досі було невідомо. Припускаємо, що це група людей із Середнього Дунаю, які оселилися тут у результаті надзвичайних обставин, а саме – через так звані Маркоманські війни 166-180 років”, – коментує Онищук.

Розкопки на околицях села Карів проводяться спільними зусиллями Історико-краєзнавчого музею Винників, департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації, кафедрою археології та спеціальних галузей історичної науки ЛНУ ім. Івана Франка, в партнерстві з Інститутом археології Жешувського університету (Польща).

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Миколаївщині у кургані виявили поховання трьох епох