09:38, 20 квітня 2021

На Чернігівщині висаджують “Лесині груші”, щеплені від старого дерева родини Косачів

Грушу біля будинку Косачів посадили 120 років тому. Леся Українка дуже любила це дерево і часто під ним відпочивала.

630_360_1618843006-7828.jpeg
www.ukrinform.ua

На Чернігівщині висаджують саджанці, яких щепилиж живцями від старої груші з саду родини Косачів у селі Колодяжному на Волині. Їх висаджують у місцях, пов'язаних із життям Лесі Українки та її сім'ї. 

Про повідомляє Укрінформ.

Грушу, яку зараз “омолодили” щепленням, 120 років тому біля будинку Косачів у Колодяжному посадила сестра Лесі Українки Ісидора. Леся дуже любила це дерево і часто відпочивала під ним. Із віком груша захворіла, а цементні пломби, якими музейники латали дупла, перестали триматися.

Дати дереву нове життя вирішив селекціонер Остап Михаць. Два роки тому він нарізав зі старої груші живців та прищепив їх на молоді рослини. Коли ті прижилися, частину саджанців Михаць висадив на території музею Лесі Українки в Колодяжному на честь 150-річчя поетеси. Ще 120  відправив у місця, пов'язані із життям та творчістю письменниці і її сім'ї.

Зокрема, ще восени 2020 року “Лесину грушу” посадили у Рівному та Луцьку. Кілька саджанців полетіли до Канади і США, де їх висадили біля будівель Союзу українок Америки.

Загалом на Чернігівщині планують висадити дев’ять “Лесиних груш”, адже батько Лесі Українки Петро Косач народився в Чернігівській губернії і навчався в Чернігівській чоловічій гімназії.  Ростимуть саджанці на територіях освітніх, культурних закладів, у Мезинському національному природному парку, в садибі Лизогубів у Седневі та двох реабілітаційних центрах.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Україні пройшли святкування 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Міністерство культури та інформаційної політики запустило масштабний мистецький проєкт “Леся Українка: 150 імен”. В Українському домі у Києві відкрили експозицію про особисте життя поетки, її дитинство, родину, почуття, подорожі та дружбу.
Крім того, до 150-річного ювілею вперше видали повне і нецензуроване видання творів Лесі Українки у 14-ти томах.