14:17, 19 березня 2021

Медведчук програв апеляцію у “Справі Стуса”

Суд скасував 27 із 28 позовних вимог Віктора Медведчука.

knyga-pro-Stusa.max-1920x1080.jpg
wz.lviv.ua

Сьогодні, 19 березня, Київський апеляційниц суд практично скасував рішення першої інстанції – Дарницького районного суду Києва – щодо заборони книжки журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” .

Про це повідомляє 24 канал.

Захисник Вахтанга Кіпіані В'ячеслав Якубенко зазначив: 27 позовних вимог Віктора Медведчука було скасовано. Втім залишається в силі лише одна. Вона стосується фрази про припущення, що Медведчук був наданий і підтримуваний органами держбезпеки безпосередньо до процесу Василя Стуса.

Сам ж Вахтанг Кіпіані розповів, що задоволений рішенням суду, адже воно нарешті показує “критичне мислення”, а не “ганебність судової системи”.

“Іменем України винесено вже не ганебне рішення, а те, яке розставляє крапки в цій історії. Головне – критичне осмислення є, у книзі написана правда, суд зняв позивні вимоги Медведчука... Суд скасував рішення першої інстанції” , – розповів Кіпіані.

Відтак тепер книжку можуть вільно продавати і тиражувати без будь-яких обмежень. 

Детальніше про книжку Вахтанга Кіпіані читайте у матеріалі “Вахтанг Кіпіані: “Справа Василя Стуса триває і досі".

Наприкінці 2015 року Служба безпеки України відкрила доступ до документів КДБ та архівів 1917-1991 років. Серед них – томи справи українського поета, дисидента-“шістдесятника” Василя Стуса.

Вперше в історії України всі архівні матеріали справи засудженого дисидента зібрав та видав журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані у книжці “Справа Василя Стуса”.

Через те, що вона містить фрагменти судових засідань, де адвокатом Василя Стуса виступав Віктор Медведчук, який нині є депутатом і проросійським політиком, той подав позов та частково виграв його у жовтні 2020 року. Суд першої інстанції заборонив розповсюджувати книжку.

Видавництво Vivat, що видало книжку, подало апеляцію на це рішення до Київського апеляційного суду.