09:00, 24 червня 2021

Мальована Хата: На Вінниччині художники розмальовують будинки, щоб відродити українські традиції

Спочатку місцеві насторожено ставились до такого проєкту, однак згодом самі почали просити розфарбувати їхні домівки.

На Вінниччині художники розмалювали понад 15  будівель та зупинок   у селі Безводне. Стіни пишуть в рамках мистецького проєкту “Мальована Хата”. У такий спосіб хочуть відродити українські традиції та привабити туристів до регіну.

Про це повідомляє Суспільне.

Жителька села Безводне Ніна Бурбело, каже, коли в село приїхали художники і запропонували розписати одну зі стін споруд на її обійсті, погодилася. Малюнок наносили на гараж, бо саме його стіна виходить на дорогу і зображення можуть бачити усі.

“Тут була черга, із тих, хто хотів подивитися, що це тут малюють, бо це ж центральна дорога. Дякуємо цим людям, що такі розумні і мають такий талант”, – каже Ніна Бурбело.

a248d7477259f95f.jpg
Фото: Суспільне

Митці працюють переважно у вихідні, живуть у місцевих, розповідає художниця Оксана Городинська. Додає, спершу люди ставилися до них із насторогою, тепер же дякують за роботу.

“У кожне село, коли ми приїжджаємо, люди насторожені до нас. Ми пропонуємо зробити напис, а вони відмовляють. Вже коли ми починаємо працювати – люди прибігають і кажуть що теж хочуть. Нас годують і нам раді тут”, – наголошує Оксана Городинська.

Стіни будівель у Безводному розмальовують 7 художників із Вінниці, Ямполя та Могилева-Подільського. Уже розписали близько 15 об'єктів, у планах – 20. Зокрема, художник Микола Крижанівський зараз розписує лісову сторожку. За основу взяв мистецтво трипільської культури

28d10b38b44d499a.jpg
Фото: Суспільне

“Трипілці – це сонцепоклонники. Жінка для них як божество, святість. Тотемна тварина це червоний бик, який зоображають на триипільській кераміці. Зараз у нас спрощене життя , раніше люди витирали обличчя вишитими рушниками, жили у розмальвоних хатах, їли борщ, який варили на розмальвоній печі”, – зазначає Микола Крижанівський.

Художник додає, у такий спосіб, хочуть відродити українські традиції мальваних хат та привабити туристів до села. Митців у Безводне запросила українська поетеса Ніна Гнатюк, яка звідти родом. Гроші на фарби виділили з бюджету Ямпільської територіальної громади.

“Весело споглядати на цю красу і ми дуже дякуємо усім художникам, що вони відгукнулися і приїхали до нас у село, воно розцвіло”, – каже староста Володимир Бойко.

Роботи у Безводному, у рамках мистецького проєкту “Мальована Хата”, планують завершити до 7 липня. Далі митці поїдуть продовжити свій проєкт у Муровані Курилівці.

Більше про красу українських сільських хат читайте у матеріалі Old_khata. Хранителі старого раю.

Схожі матеріали

600

"Не можу покинути волонтерської діяльности, бо знаю: я потрібна", — Софія Козлова

попович сео

"Дивлюсь я на небо": Перший український хіт

600.jpg

Тіні Івана Миколайчука

800.jpg

Кіно без гепіенду. Історія акторки Віри Холодної

Мурашко_за роботою.jpg

Смерть Мурашка. Хто і за що вбив українського художника?

thumb (1)

Як і навіщо Росія вивезла античну мозаїку з Херсонесу. Діана Клочко

kompanichenko_tekst-7.original

Тарас Компаніченко: “Якщо нація співає разом – вона об’єднується, а об’єднана нація – сильна”

Фердинанд Бучина з дружиною Властою, провідник Микола Думен (зліва) та кінь Муці в Підкарпатській Русі (теперішнє Закарпаття).jpg

У медовий місяць із фотокамерою. Фердинанд Бучина та його мандри Закарпаттям

600.jpg

Ян Матейко "Вернигора"