16:53, 7 травня 2021

Майже половина українців підтримує визнання воїнів УПА борцями за незалежність

Переважно таке рішення позитивно сприймають у Західному та Центральному регіонах, натомість у Південному та Східному його підтримує по 20-25%.

УПА
armyinform.com.ua

46% опитаних громадян позитивно сприймають рішення влади щодо визнання воїнів Української повстанської армії борцями за незалежність держави, ухвалене у 2015 році.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Водночас проти цього виступили 29% респондентів, 9% відповіли, що їм байдуже, а ще 16% не визначилися з відповіддю.

Переважно визнання воїнів УПА борцями за незалежність підтримують у Західному та Центральному регіонах. Там за таке рішення виступили 80% і 47% відповідно, тоді як у Південному та Східному по 20-25%.

Згідно з опитуванням, молодь більше схиляється до підтримки цього рішення – 50% “за” і 19% “проти” серед групи 18-29 років, тоді як серед людей старших 60 років – 42% “за” і 39% “проти”.

upa-infohrafika.png
Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

Всеукраїнське опитування “День перемоги та його місце в історичній пам’яті українців: який сенс громадяни вкладають у цю дату?” фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова проводив з 22 до 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Соціологи опитали 2021 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Після здобуття незалежности ставлення до УПА в українському суспільстві коливається між позитивним (борці за незалежність) і негативним («німецькі колаборанти»). Однак після Революції гідності почало переважати визнання заслуг підпільників.

У 2015 року вояки УПА отримали статус борців за незалежність України у ХХ столітті. Згодом у 2018 році Верховна Рада України ухвалила закон, що надає солдатам УПА статус учасників бойових дій.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала останнього бійця УПА, розстріляного радянською владою в липні 1989 року, Івана Гончарука.