09:15, 17 березня 2021

Львівська облрада закликала присвоїти Коновальцю звання Героя України

Депутати наголошують на необхідності внести зміни в законодавство, де статус Героя можна присвоювати лише громадянам України.

cb2f465-250px-1-.png
dilo.net.ua

Депутати Львівської обласної ради закликали президента України присвоїти Євгенові Коновальцю звання Героя України з удостоєнням ордена держави (посмертно).

Про це повідомляється на офіційному сайті облради.

“Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо президента України та Верховну Раду України внести зміни до Закону України “Про державні нагороди України” та Указу Президента України “Про звання Героя України” в частині можливості присвоєння статусу “Герой України” особам, які не мають або не мали громадянства України”,  – йдеться у зверненні.

За відповідне рішення обласні обранці проголосували більшістю голосів. 

“Держава повинна все зробити, щоб визнати своїх борців за незалежність, таких як Роман Шухевич, Степан Бандера, Євген Коновалець. Потрібні зміни в законодавстві, адже статус Героя України можна присвоїти лише громадянам України. А варто прописати в законі можливість присвоєння такого статусу діячам, які були громадянами УНР, ЗУНР. Треба врахувати, що Україна впродовж XX століття п’ять разів проголошувала свою незалежність”, – пояснив позицію депутатів Львівщини голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Нагадаємо, на сесії 16 березня депутати Львівської облради проголосували за звернення до Кабінету міністрів і Міністерства молоді та спорту з проханням присвоїти стадіону “Арена Львів” у Львові ім’я лідера українських націоналістів Степана Бандери. 

Євген Коновалець був полковником Армії Української Народної Республіки, командиром Січових Стрільців, засновником і комендантом Української військової організації, засновником та першим головою Організації українських націоналістів. Брав активну участь у національно-визвольній боротьбі 1917 – 1921 років.

14 червня цього року виповнюється 130 років від його дня народження. 

Більше про біографію провідника українських націоналістів читайте у матеріалі “ДНК полковника Євгена Коновальця”.