14:49, 16 грудня 2021

Кримськотатарський орнамент “орьнек” внесли до списку ЮНЕСКО

Це четвертий нематеріальний об’єкт з України, який потрапив до списку міжнародної організації.

IMG_9952-1024x683.jpg
demcult.org

Кримськотатарський орнамент “орьнек” та знання про нього внесли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Про це на своїй сторінці у твіттері повідомив президент України Володимир Зеленський.у в четвер, 16 грудня.

Відповідне рішення ухвалили в Парижі на сесії Міжурядового комітету з питань нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

“Вітаю кримськотатарський народ і всю Україну зі знаковою перемогою. ЮНЕСКО внесла традиційний кримськотатарський орнамент “орьнек” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це гідне визнання самобутності киримли та краси культурної мозаїки України”, – написав Володимир Зеленський.

Водночас у своєму телеграм-каналі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував своєму попередникові Євгену Нищуку за те, що дав старт цій ініціативі.

“Це однозначна перемога для України. Адже вона наочно свідчить, що культура Криму є надзвичайною і її необхідно оберігати. На міжнародному рівні. Вдячний Євгену Нищуку за початок цієї ініціативи, а командам Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства закордонних справ за те, що ми завершили цю відповідальну справу”, – наголосив Олександр Ткаченко.

Кримськотатарський “орьнек” є четвертим нематеріальним об’єктом з України, який потрапив до списку ЮНЕСКО. Туди входять також: петриківський розпис, козацькі пісні Дніпропетровської області та косівська мальована кераміка.

Схожі матеріали

600.jpg

"Ми врятували його, бо повернулися додому": таємниці кримськотатарського орнаменту зі спадщини ЮНЕСКО