13:49, 16 листопада 2021

Кримськотатарський традиційний орнамент рекомендують внести до списку ЮНЕСКО

Остаточне рішення щодо орнаменту ухвалять на 16-й сесії Міжурядового комітету, що відбудеться у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі з 13 по 18 грудня. 

FB_IMG_1637062234101.jpg
facebook.com/islaminukraine

Оціночна комісія рекомендує внести кримськотатарський орнамент орьнек до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Відповідно до документа “Розгляд заявок на внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства”, опублікованого на сайті ЮНЕСКО, елемент “Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього” рекомендовано для включення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства”, – повідомила керівниця громадської організації “Алєм” Есма Аджієва.

Вона пояснила, що номінаційні досьє на елементи, подані для можливого включення до списків ЮНЕСКО, спершу оцінює консультативний орган. Він і виносить рекомендацію щодо внесення чи невнесення елементів нематеріальної культурної спадщини до списків ЮНЕСКО. 

Остаточне рішення щодо орнаменту ухвалюватимуть голосуванням на 16-й сесії Міжурядового комітету, що відбудеться у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі з 13 по 18 грудня 2021 року. 

Аджієва додала, що ідея внесення орьнек до Національного переліку виникла у 2016 році під час реалізації проєкту “Візерунки світу” за фінансової підтримки Швейцарської конфедерації. Тоді команда сучасних кримськотатарських майстрів створила та презентувала в Києві колекцію виробів ужиткового мистецтва киримли.

PkcZA.jpg
authenticukraine.com.ua

Вона підкреслила, що за останні майже 30 років вдалось назбирати дуже багато інформації про елемент та майстрів-носіїв. Внесення орьнек до Репрезентативного списку дозволить донести знання про культурну спадщину кримських татар широкому загалу громадян як в Україні, так і закордоном.  

“Кримськотатарський орьнек стане зрозумілим ширшому загалу як мова символів, а не просто красивий спосіб декорування. Адже як для орьнек, так і для нематеріальної культурної спадщини в цілому, дуже важливо зберігати не лише зовнішні форми, а розуміти і зберігати внутрішні глибокі смисли і значення”, – сказала Аджієва.

На її думку, це також доповнить уявлення про нематеріальну культурну спадщину України загалом, підніме питання про її поліетнічність. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що гуцульська коляда і плєс увійшли у національний реєстр нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Схожі матеріали

600.jpg

"Ми врятували його, бо повернулися додому": таємниці кримськотатарського орнаменту зі спадщини ЮНЕСКО