14:10, 5 квітня 2021

Біля Борисполя виявили ймовірні останки жертв Голодомору

Дослідники знайшли шість тіл різного віку, похованих, як на цвинтарі, однак без хрестів та трун.

Розкопки
borispol.org.ua

У селі Городище, біля Борисполя, під час підготовки фундаменту під забудову виявили людські останки. Дослідники припускають, що це можуть бути рештки жертв Голодомору 1932-1933 років.

Про знахідку повідомляє інтернет-видання “Це Бориспіль”. 

Дослідники зазначають, що в похованні – останки щонайменше шістьох осіб. Це і дорослі, і люди похилого віку, і підлітки – 14-15 років. Поховані вони були як на цвинтарі, хоча на картах, що є в доступі, цвинтар розташований аж за кілометр від місця знахідки.

“На мою думку, ці поховання можуть датуватися 1932-1933 роками, коли на Бориспільщині лютував Голодомор”, – прокоментувала директорка Бориспільського державного історичного музею Наталія Йова.

Вона підкреслила, що поховання не зафіксоване у жодних документах. Це характерно для періоду Голодомору. До того ж тіла були поховані на відносно невеликій глибині, більшість – голі, босі і не в домовинах. Лише один небіжчик був у труні. 

“Сам факт знищення хрестів чи надгробків, якщо вони там були, вказує, що тодішня влада всіма способами намагалася приховати факт гибелі людей унаслідок Голодомору”, – наголосила Йова.

Наразі розкопки тривають. Знайдені останки поховають на місцевому цвинтарі. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Конгрес українців Канади закликав Атлантичну Канаду визнати Голодомор геноцидом.