15:00, 27 січня 2020

Україна очікує від Польщі відновлення оскверненої могили воїнів УПА – Зеленський

Володимир Зеленський сказав про очікування щодо відновлення поляками могили упівців на горі Монастир поблизу села Верхата Підкарпатського воєводства Польщі і взяття її під захист. Про це, як інформує УНІАН, він говорив сьогодні, 27 січня, на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Освенцимі.

Зеленський сказав, що домовився з президентом Польщі і надалі розбудовувати та зміцнювати стратегічні відносини і партнерство між країнами. «На мою думку, нам вдалося знизити градус емоцій навколо спільного трагічного минулого, і сьогодні з відкритим серцем наші країни рухаються вперед у майбутнє», - повідав Зеленський.

І додав, що Україна розблокувала мораторій на пошукові роботи на території України і польські експерти уже провели перші розкопки. Наступним кроком, вважає Зеленський, буде відновлення польською стороною пошкодженої української могили на горі Монастир.

Нагадаємо, 20 січня стало відомо, що на горі Монастир, що у Підкарпатському воєводстві і неподалік кордону з Україною, вандали знищили меморіальну таблицю на могилі вояків УПА. У цьому місці розташована могила-курган 62 упівців.