09:21, 18 серпня 2020

Археологи заявляють про знищення історичної пам’ятки заради видобутку газу

ohoronna-arheologichna-sluzhba.jpg
Фото: Охоронна археологічна служба України

Охоронна археологічна служба України заявила про знищення на Полтавщині скіфського городища при будівництві газової свердловини. Про це установа повідомила 17 серпня дописом на своїй сторінці у Facebook.

"На Полтавщині знищується унікальне за збереженістю городище скіфського часу. Роботами з будівництва свердловини 60 Комишнянського НГКР, які виконує Філія ГПУ "Полтавагазвидобування" АТ "Укргазвидобування" вже знищено понад 10.000 квадратних метрів об'єкта культурної спадщини. Більш ніж 200 метрів валу зрівняні з землею" - йдеться у заяві Охоронної археологічної служби України.

Археологами зібрано фрагменти ліпних посудин, фрагменти скіфської пряжки та наконечники стріл (V-III ст. до н.е.) тощо. Городище знаходиться неподалік селища Комишня Миргородського району Полтавської області. Факт його руйнування виявлений експедицією Охоронної археологічної служби України 6 серпня 2020 року, про що невідкладно було повідомлено Укргазвидобування, Нафтогаз України, Департамент культури та туризму Полтавської обласної державної адміністрації та Національну поліцію України.

"Укргазвидобування" у коментарях до фейсбук-посту Охоронної археологічної служби заявляє, що зупинило роботи на об'єкті.