09:08, 12 березня 2021

Всесвітній економічний форум видалив згадки про “російського монарха” княгиню Ольгу та її “чоловіка Івана”

В організації заявили, що помилку допустили через “суперечливі історичні відомості”.

Пам'ятник_княгині_Ользі_(Київ).jpg
Пам'ятник княгині Ользі в Києві uk.wikipedia.org

Із сайту Всесвітнього економічного форуму видалили фрагмент статті про шістьох жінок, що змінили світову історію, в якому українську княгиню Ольгу назвали “першим російським монархом”, її чоловіка – князя Ігоря – Іваном, а Київську Русь – “предком сучасної Росії”.

Про це повідомляє “Радіо свобода”.

“Згадку про княгиню Ольгу повністю прибрали, і змінили назву статті: тепер вона називається просто “Жінки в історії, які змінили світ...”. Хоч у лінку досі вказано, що йдеться про шістьох жінок, стаття розповідає лише про п’ятьох”, – зауважили журналісти.

Водночас під заголовком матеріалу з’явився напис: “Виправлення: попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей шматок через суперечливі історичні відомості”.

Хоча стаття з’явилась на сайті Всесвітнього економічного форуму ще 8 березня, увагу українців вона привернула кількома днями пізніше. Низка політиків написала про викривлення історії в матеріалі організації.

Княгиня Ольга – княгиня Київської Русі з династії Рюриковичів, матір Святослава Ігоровича, дружина київського князя Ігоря.

У правлінні зміцнила контроль над племенами, зробила спробу охрестити Русь, налагодила тісні зв’язки з Візантією.

Рівноапостольна свята, чию пам’ять водночас шанують українські Православна та Католицька церкви.