09:13, 22 жовтня 2021

В Україні вийде друком книжка про історію держави “без дат”

Книжка “Подолати минуле. Глобальна історія України” стала результатом 15-річної праці професора Українського католицького університету Ярослава Грицака.

У передпродаж надійшла книжка професора Ярослава Грицака “Подолати минуле. Глобальна історія України”. Автор зазначає, що це твір про історію як процес – без надлишкових імен і дат, книга переосмислює історію від часів Київської Русі до Революції Гідності.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі видавничо-освітнього проєкту “Портал”.

“Подолати минуле. Глобальна історія України” вийде друком 5 листопада. Автор Ярослав Грицак присвятив книжку 30-тій річниці Незалежності держави. 

У роботі він акцентує не на датах, а на соціальних процесах та менталітеті мешканців країни. За словами автора, так вдасться вивчити історію держави, розуміючи причинно-наслідковий зв’язок не тільки всередині України, а й спираючись на глобальний контекст. 

“Робота з історією – це не лише зміна назв вулиць і демонтаж монументів. Це постійні дослідження і реформи: вивчення даних, перепис історії та викорінення насильства і травм минулого. Для прикладу, російські історики, працюючи над історією Російської імперії, писали саме історію російської нації. Не важко здогадатися, що місця для неросійських народів там не було. Коли українців, потрібно було похвалити, західному світу їх представляли як “росія” чи “радянських” людей. Українцями ж їх називали лише тоді, коли вони чинили “зло”. Саме тому українська історія майже не існувала, а тих, хто все ж пробував займатися нею, називали українськими націоналістами, які існують поза світовим контекстом. У цій праці ж показано, що Україна завжди була тісно пов’язана із навколишнім світом”, – розповідає про книжку Ярослав Грицак.

У видавництві зазначають, що у книжці немає “зайвих дат та імен”, проте багато “влучних цитат, аргументуючої статистики та мап для легкого сприйняття матеріалу”. Це видання підважує міфи, зокрема щодо походження назви нашої держави від слів “краяти” та“окраїна”, тотожності слів “руський” та “російський”, у книзі подаються міркування про те, чи була ОУН “фашистською організацією”, перелічують злочинців ХХ століття, силами яких здійснювали Голодомор та знищили мільйони життів, звучать практичні поради про те, як подолати минуле, щоб засвоїти старі уроки і не накоїти нових помилок.

“Подолати минуле. Глобальна історія України”, на думку архиєпископа Бориса Ґудзяка, – “синтез і прогноз. Вона про наше минуле, але все ж більше про теперішнє і насамперед – про майбутнє, яке писатиме кожен, хто її читатиме”. 

Презентацію книжки запланували на початок грудня у Києві. Наразі триває її передпродаж на сайті видавничо-освітнього проєкту “Портал”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у друк вийшла книжка історика, колишнього очільника Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича “Нотатки з кухні “переписування історії”.

Схожі матеріали

Громенко_сео-1200х630

Короткий курс "Історії України" в Росії

солід сео

Таємний суп. Уривок з книжки Юрія Скіри "Солід. Взуттєва фабрика життя"

1200_C6PW8K8.2e16d0ba.fill-1200x630

"Козацький Марс". Уривок з книжки Олексія Сокирка про державу та військо Козацького Гетьманату

600

"Хочу, аби українці глибше розуміли своїх великих митців", — письменник Степан Процюк

1.Кавер_книги_1200х600_.jpg

“Кафе Європа”, “Збагнути Росію”: 10 історичних книжок 2020 року, які варто прочитати

Куромія 600х400.jpg

"Необачно трактувати Донбас як регіон, який є ворожим до цінностей Революції Гідності”, – Гіроакі Куромія

1

"Ваше авто створив нацист". Огляд книжки "Нацисти — мільярдери" Давида де Йонга

Bez nazwy-1.jpg

"Спорт НЕ поза політикою". Огляд книги "Спорт у тіні імперій" Збіґнєва Рокіти

600.jpg

"Творчість – це наше право від народження". Огляд книги "Кімната снів" Девіда Лінча