14:52, 9 листопада 2021

Інститут нацпам'яті презентував ролик до 45-річчя створення Української Гельсінської групи

Відео підготували в рамках циклу “Події епохи”. 

630_360_1525513389-7472-foto-memorygovua (1).webp
ukrinform.com

До 45-річчя створення Української Гельсінської групи Український інститут національної пам'яті презентував історично-пізнавальний ролик “Вони знали, що підписують собі вирок”.

Про це повідомили на офіційній сторінці УІНП у Facebook.

“День заснування організації – 9 листопада. Саме цього дня 1976 року в Москві на квартирі дисидента Олександра Гінзбурга зібралися іноземні журналісти. В їх присутності колишній фронтовик, письменник Микола Руденко оголосив про створення Української Гельсінської Групи. Це була друга в СРСР (після Московської) правозахисна організація, яка відкрито боролася з порушенням прав людини. Пізніше такі спілки з’явилися в Литві, Грузії, Вірменії”, – підкреслили в Інституті нацпам'яті.

Засновниками УГГ стали десять українських дисидентів: генерал радянської армії Петро Григоренко, фронтовик, письменник і філософ Микола Руденко, хімік Оксана Мешко, письменник-фантаст Олесь Бердник, юрист Левко Лук’яненко, мікробіолог Ніна Строката, інженер Мирослав Маринович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий, юрист Іван Кандиба.

Практично усіх членів УГГ (а до кінця 1980-х про свою приналежність до організації оголосила 41 людина) заарештували. Часто за сфабрикованими кримінальними обвинуваченнями. Їх засудили на максимальні терміни. Загальний термін ув’язнення членів УГГ – 550 років, із них 170 – за участь в організації.

У ролику підкреслюють, четверо членів групи не повернулися живими з табору особливого режиму: Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко та Василь Стус. Ще один член УГГ Михайло Мельник наклав на себе руки напередодні неминучого арешту 9 березня 1979 року. Такою була ціна права на людську гідність.

“Але їхній вклад був відчутний. До кінця 1980-го УГГ оприлюднила 30 меморандумів, декларацій, маніфестів, звернень та інформаційних бюлетенів, де говорилося про проблеми політичних, економічних та духовних особливостей українців, захисту прав людини. Зрештою, діяльність членів УГГ стала одним із чинників розвалу СРСР”, – наголосили в УІНП.

Ролик створено студією Divaki production у межах циклу “Події епохи”. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що УІНП презентував соціальний ролик до роковин початку масових розстрілів у Бабиному Яру.

Схожі матеріали

Олена Зарецька 600

"Якщо не комплексувати, а вчитись в Горської, то це дуже корисно", – художниця Олена Зарецька

1200.jpg

Чернігівська справа Левка Лук’яненка

Сверстюк 960

Євген Сверстюк. Бути людиною

Іван Світличний 1200

Вусатий естет з Уманської. До тридцятих роковин смерти Івана Світличного

800x500 obkladunka Mokruk

Малесенька щопта проти імперії зла | Радомир Мокрик

Безсмертний 600

“Я заходив у зал і думав, чи держава протримається ще добу”, — Роман Безсмертний

Горині

“Головне, щоб не загинула наша ідея”. Історія трьох дисидентських подружжів

600_Мушинка.jpg

Микола Мушинка: "То який же я "русский", коли моя мама тієї мови не розуміє, а при Шевченку плаче?"

600.jpg

Стус проти русифікації. Історія листа, що мав стати маніфестом