09:57, 24 березня 2021

У Раді зареєстрували документ, який блокує російський проєкт у Бабиному Яру

Зареєстрований проєкт постанови блокує участь представників РФ у реалізації будь-яких заходів із вшанування жертв Бабиного Яру.

Бабин яр.jpg
censor.net

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови “Про додаткові заходи з ушанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту”. Серед іншого він блокує участь представників держави-агресора та їх підставні організації у реалізації будь-якого вшанування жертв трагедії.

Про це у своєму блозі написав народний депутат України Володимир В'ятрович.

“Замість системної державної політики з меморіалізації Бабиного Яру бачимо проштовхування владою приватного проєкту, в якому ключову роль відіграють російські олігархи, варварське будівництво на території цвинтаря та інші провокаційні дії”, – обурювався В'ятрович.

Відтак, за його словами, три десятки нардепів із різних фракцій зареєстрували проєкт постанови, який доручає уряду:

  • ‌невідкладно розширити межі та охоронні зони національного заповідника "Бабин Яр", внести всі об'єкти, пов'язані з ушануванням жертв злочинів нацистського та комуністичного режимів на цій території, до реєстру нерухомих пам'яток України;
  • ‌затвердити державну Концепцію розвитку меморіалізації Бабиного Яру, розроблену фахівцями-істориками на замовлення мінкульту і національного заповідника;
  • ‌на основі цієї концепції розробити державну програму, що передбачатиме як належне фінансування з бюджету, так і можливість приватних пожертв.

Окрім того, В'ятрович додав: у проєкті постанови є також пункт “про неприпустимість участі в будь-якій формі в реалізації заходів із вшанування жертв Бабиного Яру представників держави-агресора, у тому числі через підставні організації“.

“Розгляд цієї постанови в парламенті чітко покаже, хто справді дбає про збереження і вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, а хто працює на московський сценарій. Хочу вірити, що здоровий глузд і відповідальність”, – підкреслив В'ятрович.

Більше новин про меморіал у Бабиному Яру читайте тут

26 вересня 2016 року у Києві розробили проєкт Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” – приватний проєкт меморіалу жертвам Голокосту. Він звився з ініціативи та коштом низки російських бізнесменів, через що його також називають прокремлівським та антиукраїнським.

На противагу цьому приватному проєкту у 2017 році українські історики та громадські діячі на базі Інституту історії України НАН створили проєкт Національного меморіального центру “Бабин Яр”. Його  розробили впродовж двох років та представили українській громадськості у лютому 2019-го.