11:54, 7 квітня 2021

У пошуках скарбів: на Полтавщині зруйнували меморіал булгарському хану, сподіваючись знайти золото

Зловмисникам “світить” до двох років обмеження волі.

pamyatnyj-znak-bulharskomu-khanovi-1.jpg
Фото: Поліція Полтавської області

У селі Мала Перещепина на Полтавщині невідомі зруйнували меморіал, встановлений на честь засновника держави Велика Булгарія хана Кубрата.

Про це повідомляє Суспільне. Полтава.

Перекинута стела, а під нею розкопаний пісок – у такому стані місцеві виявили меморіальний комплекс хану Кубрату у селі Мала Перещепина. За даними поліції Полтавської області, невідомі  здійснили підкоп бетонної основи комплексу, в результаті чого пам’ятна стела і впала.

“Ломами, швидше за все, його підняли і звалили”, – каже староста села Мала Перещепина Іван Пасько.

Він припускає, що таким чином хтось намагався знайти скарби, які, начебто, мали бути біля поховання хана.

“Майже цілий “ГАЗ-53”, автомобіль піску було винесено з-під стели. Відрами виносили його, перфораторами довбали, швидше за все. Підготовлювалася ця група. Щоб сказати, що це якась диверсія, – я не згоден. Швидше за все, це ті, що шукають скарби, роздовбали його. Якби був вандалізм, щоб знищити пам’ятник, його би побили”, – додає Пасько.

Дослідники ж зазначають, що коштовності на місці поблизу дійсно були, проте їх розграбували ще понад сто років тому. Так званий “малоперещепинський скарб” у 1912 році випадково виявили місцеві. Там знайшли близько 75 кілограмів золотих та срібних виробів.

“Більше тисячі предметів було у цьому скарбі. Це були монети золоті, посуд зі сріблом, золотом”, – каже завідувачка відділу Полтавського краєзнавчого музею Ірина Мельникова.

Цей меморіальний комплекс облаштували у 2001 році. Саму стелу привезли із Болгарії. 

70162c02d656a3af.jpg
Фото: Суспільне. Полтава

Нині меморіал уже почали відновлювати, а тих, хто його поруйнував, шукають поліцейські. Зловмисникам загрожує обмеження волі до двох років.

Кубрат ( приблизно 600 - 668 роки) – булгарський хан, що створив державу Велика Булгарія. Вона розташовувалась у степовій зоні сучасної України VII століття. 

Одним із його синів був хан Аспарух. Він вважаєть засновником слов'янсько-болгарської держави Першого Болгарського царства.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Кривому Розі невідомі осквернили меморіал жертвам Голодомору.