15:24, 20 квітня 2021

У Полтаві чоловік продавав до Росії артефакти скіфської доби

Полтавчанин продав в інтернеті 53 скіфські наконечники для стріл, датовані VII ст. до н. е. – IV ст. н. е.

IMG_20210420_151050.jpg
poltava.to

37-річний житель Полтави намагався продати археологічну колекцію скіфських наконечників до Російської Федерації. Чоловіка засудили до трьох років позбавлення волі. 

Про це повідомили на сайті обласної прокуратури.

На одному із сайтів чоловік розмістив оголошення про продаж скіфських наконечників для стріл. Всього йшлося про 53 предмети. Покупця він знайшов у Російській Федерації та отримав від нього переказ на понад чотири тисячі рублів (приблизно півтори тисячі гривень). У відділенні поштового зв'язку на посилці чоловік вказав, що в коробці − сувенір.

Поштове відправлення затримали працівники Управління Служби безпеки України у Полтавській області. Судова експертиза визначила, що вилучені предмети − це археологічна колекція скіфських наконечників для стріл, датовані VII ст. до н. е. – IV ст. н. е. І вони належать до культурних цінностей, які не можна пересилати.

Октябрський районний суд Полтави засудив чоловіка до 3 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що митники вилучили у громадянина Ізраїлю понад три десятки монет від 1760 року, які той намагався вивезти з України у звичайній картонній коробці.