23:13, 6 лютого 2020

У Львові збиратимуть докази для визнання Шептицького Праведником світу

Foto-z-sajtu-synod.ugcc_.ua_-450x281 (1).jpg
Фото: synod.ugcc.ua

5 лютого міський голова Львова Андрій Садовий під час церемонії вшанування родин Праведників закликав зібрати більше свідчень про участь митрополита Андрея Шептицького у порятунку єврейський дітей під час Голокосту для визнання його Праведником світу. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

"Думаю, було б правильно, щоб ми тут, у Львові, створили громадську раду, зібрали більше свідчень тієї жертовності, яку проявляв митрополит Андрей, рятуючи єврейських дітей, щоб він був визнаний Праведником народів світу. Це буде чесно і справедливо. Прошу всіх долучатися й подавати таку інформацію", - наголосив Садовий.

Про важливість визнання Шептицького Праведником народів світу Садовий говорив також під час особистої зустрічі з послом Ізраїлю в Україні Джоелем Ліоном. Посол у відповідь запропонував звернутись до спеціальної комісії центру пам'яті Голокосту "Яд Вашем", яка, власне, і займається присвоєнням цього звання, та надати свіжі докази.

Нагадаємо, що раніше головний рабин України Моше Реувен Асман спільно з представниками УГКЦ та наукових кіл звернулись до Яд Вашем із проханням надати митрополиту Шептицькому почесне звання Праведника народів світу. Звернення підтримав і Президент України. Втім, у спеціальній комісії відмовили та зазначили, що готові повторно розглянути звернення у разі, якщо їм нададуть невідомі досі документи та свідчення, що висвітлюють діяльність Андрея Шептицького під час війни.