12:55, 28 травня 2021

У Львові відкрили унікальну мозаїку, яка пробула під вагонкою понад десятиліття

Розмір панно 74 квадратні метри, це найбільша індивідуальна робота художника Романа Патика.

image.jpg
Zaxid.net

У Львові, на вулиці Сахарова, із фасаду будівлі супермаркету демонтували вагонку,  яка понад 10 років приховувала унікальну мозаїку  художника Романа Патика.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

“Просто чудові новини. Мозаїку на вул. Сахарова відновлено! Залишу це без коментарів. Лише скажу: якщо щось дуже хотіти, то неодмінно вдасться. Ще тиждень тому вона була зашита вагонкою, а тепер знову відкрита для огляду всіх. Дякую власнику за чітку позицію! Пильнуємо далі!”, – написав у себе на сторінці у Facebook заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Він  розповів , що мозаїка була під вагонкою понад 10 років. Після того, як у 2019 році виконком ухвалив рішення створити відкритий реєстр історичних мозаїк міста, з власником приміщення велися перемовини про відкриття панно.

“Перемовини тривали досить довгий час. Спочатку власник заперечував, але змінив свою думку, за що ми йому дуже вдячні. Там тепер, ніби, має бути інший орендар. Ми будемо пильнувати, щоби не було інших дій, щоби ця мозаїка так і залишилася”, – зазначив Андрій Москаленко.

FB_IMG_1622193748317.jpg
facebook.com/taras.oreshnikov

Автором мозаїки є львівський художник Роман Патик. У коментарі журналістам він розповів, що створив мозаїку “Імпульс і контроль” на замовлення підприємства “Львівприлад”. У цьому приміщенні була їдальня заводу.

Підприємство займалося виготовленням приладів для народного господарства та оборони і хотіло,  щоб митець відобразив на панно їхню продукцію.

“Я розпочав роботу 28 вересня 1990 року. Перед цим було створено понад 300 начерків і ескізів. Далі сверлили отвори, вбивали штирі, щоби підготувати кращу основу. Прив'язувався каркас, я накидав туди декілька КамАЗів розчину. А потім вже укладка смальти – кольорових невеликих скелець, із яких створюється мозаїка. Працював до 1 грудня, хоча це вже не зовсім сезон для таких робіт. Потім довелося зробити перерву до весни. Весною 1991 року роботу було завершено. Розмір мозаїки 5,7×13 метрів. Це 74 квадратні метри. Зазвичай такі масштабні роботи роблять бригади, а тут я сам. Трошки мені брат допомагав”, – розповів про створення мозаїки Роман Патик.

Однак у 2009 році мозаїку закрили вагонкою.

“Вона пробула під тою вагонкою понад 12 років. Я дуже тішуся, що її відкрили”, – розповів Роман Патик.

Також він зазначив, що це його наймасштабніша індивідуальна робота. 

Роман Патик навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва, нині Львівська національна академія мистецтв. Художник – учень і племінник Володимира Патика, автора відомої мозаїки “Риби” на фасаді магазину “Океан” на вул. Володимира Великого у Львові.

Нагадаємо, у 2019 році під час перебудови магазину “Океан” нові власники знесли частину мозаїки. Пізніше Львівська міська рада зобов'язала забудовника відновити панно. Роботами з відновлення керував саме Роман Патик.

Після цього випадку 2 серпня 2019 року виконком ЛМР ухвалив рішення про створення відкритого реєстру історичних мозаїк міста для їхнього збереження.

Більше про феномен української мозаїки дивіться у інтерв'ю з мистецтвознавицею Діаною Клочко для програми "Без брому".