15:12, 21 квітня 2021

У Львові розпочали демонтаж барельєфів з Монумента слави

Щоб уникнути проросійських провокацій фігури радянського воїна та “Батьківщини-матері” планують демонтувати до 9 травня.

Монумент слави
Фото Романа Балука

У Львові розпочали новий етап демонтажу Монумента бойової слави радянських збройних сил, що на вулиці Стрийській. Наразі розбирають барельєфи із внутрішньої частини пам'ятника. Демонтовані елементи передають у музей “Територія терору”.

Про це повідомляє zaxid.net.

За словами заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, демонтажні роботи проводитимуть поетапно. Дату їх завершення оголосять згодом, адже виникли певні труднощі.

“Декілька тижнів до сьогодні відбувалися обстеження, на місце виходили інженери. А з понеділка розпочали демонтовувати барельєфи. Перший елемент вже демонтували і перевезли до музею “Територія терору”. Я б не хотів говорити про конкретні терміни, тому що ця конструкція є дуже складною. Терміни будуть переглянуті”, – розповів Андрій Москаленко.

Після барельєфів робітники демонтують плиту під ними.

У свою чергу Галицька райадміністрація, яка відповідальна за демонтаж, оголосить архітектурний конкурс на створення нового пам’ятного комплексу та громадського простору.

“Учасники бойових дій та громадські організації заявляли, що на місці цього монумента має бути Меморіал пошани українських воїнів. Оскільки ця локація є біля Академії сухопутних військ, важливо, щоб майбутні захисники України бачили цей меморіал”, – розповів громадський активіст Антон Петрівський.

Також він додав, що громадські активісти та учасники АТО/ООС вимагають демонтажу із монумента ще двох скульптур – солдата радянської армії та “Батьківщини-матері”.

Монумент слави
Фото Романа Балука

Водночас 24 канал повідомив, що фігури радянського воїна та “Батьківщини-матері” таки планують демонтувати до 9 травня – щоб уникнути “будь-яких маніпуляцій проросійськими силами”.

Монумент бойової слави радянських Збройних сил відкрили у травні 1970 року. Його звели у горішній частині Парку культури та відпочинку, на місці розораних могил давнього Стрийського цвинтаря. Там традиційно проводять заходи, присвячені Дню перемоги.

За задумом, пам'ятник мав розкривати історію Радянської армії в шести багатофігурних горельєфах: “Народження Червоної армії”, “Громадянська війна”, “Визволення Західної України”, “Рік 1941-й”, “Велика Вітчизняна війна” і “Перемога” У центрі ансамблю – фігури радянського воїна і “Батьківщини-матері”. П'ять із шести горельєфів демонтували у лютому 2019-го через їх аварійність та передали у музей “Територія Терору”.

11 травня 2007 року Львівська міськрада створила комісію, яка мала розглянути питання про можливий демонтаж меморіалу або видалення окремих його елементів як “імперсько-більшовицьких символів”. Однак у лютому 2014 року після засідання виконкому Львівської міськради дійшли до висновку, що “Монумент Слави ніхто не збирається зносити”.

Вже через два роки, у квітні 2016-го, низка депутати ЛМР звернулась до міського голови Львова із заявою, в якій просили демонтувати Монумент Слави. Вони наголошували, що існування монумента у Львові є прямим порушенням законів про декомунізацію.

15 лютого 2018 року невідомі представники правих організацій молотками і сокирами відбили від пам'ятника деякі елементи. На місці перед тим самовільно встановленого напису “Переможцям над нацизмом” білою фарбою написали “Пам'ятник окупантам”.

17 грудня 2018 року розпочався демонтаж монументу у зв'язку з його аварійним станом. Через кілька місяців, у березні, знесли стелу і демонтовали радянську зірку.

Згодом колишній депутат-регіонал Михайло Добкін повідомив, що викупив демонтовану зірку за майже пів мільйона гривень.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Кропивницькому троє місцевих активістів хотіли прибрати серп з молотом та напис “За власть Советов” із пам’ятника у сквері Слави. Однак правоохоронці завадили це зробити.