13:18, 29 серпня 2024

У Києві відбудеться міжнародна конференція про українсько-польське пограниччя

Конференцію присвятять 80-м роковинам від початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Wysiedlenie_Ukraincow_do_ZSRR._Marzec_1946r

Переселення українців до СРСР. Березень 1946 року

Фото: wikipedia.org

Міжнародна науково-практична конференція "Українсько-польське пограниччя: історія, пам'ять, мовно-культурна спадщина та сучасні виклики" відбудеться у Києві 10 вересня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Мета заходу — обговорити депортацію українського населення з території Польщі в системі злочинів комуністичного тоталітарного режиму, проаналізувати історичні аспекти досвіду українсько-польського співжиття на порубіжжі та досвід неподоланого минулого, як компонент колективної пам’яті мешканців порубіжних територій.

У дискусіях візьмуть участь історики та дослідники. Під час конференції обміркують як зберегти мовно-культурну спадщину історичних земель Лемківщини, Західної Бойківщини, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Надсяння та як налагодити культурне і релігійне паломництво до місць походження предків. 

Захід організували ГО Київське товариство "ЛемКиїв" спільно з Українським інститутом національної пам'яті, Національним музеєм історії України у Другій світовій війні за підтримки Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя Українського католицького університету, Національного музею народної архітектури та побуту України та ГО "Київське ветеранське правозахисне товариство депортованих українців «Холмщина» імені М. Грушевського.

Реєстрація до участі в конференції триватиме до 3 вересня 2024 року.

Більше про депортації читайте у спецпроєкті "Локальної історії" та Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя Українського католицького університету.

Схожі матеріали

СЕО

"Незручні" теми. Галина Пагутяк

Дмитро Дмитраш 600Х400.jpg

"Ми не плакали. Навіть співали партизанські пісні"

600_ДЕП.jpg

“Забирайтесь, бо знову репресуємо!”. Історія висланої на Сибір родини Голиків

selo 1200-630.jpg

Вигнані назавжди, або нове життя в старому селі

terra_text-2-1.jpg

Випалена земля: чим живе єдине холмське село в Україні

144- Кожному главі родини перед від_їздом на руки вручали такий переселенський квиток.jpg

1951: за лаштунками територіального обміну

сео

"Навіть у найважчих умовах збережіть українську душу". Звернення повстанців до депортованих

Без назви-3.jpg

Люди з позначкою OST

600.jpg

Акція “Вісла”. Як українців виселяли з територій, де вони мешкали століттями