00:39, 12 березня 2020

У Києві відбудеться лекція «Найменша держава з найбільшими претензіями у Європі»

13 березня у приміщенні інформаційно-виставкового центру Музей Майдану, що на Майдані Незалежності, 18/2, відбудеться лекція історика Олександра Пагірі про Карпатську Україну. На лекцію запрошує УІНП.

Лекція присвячена до річниці проголошення незалежності Карпатської України.

11 жовтня 1938 року Підкарпатська Русь/Карпатська Україна отримала самоуправний статус у складі Чехо-Словацької республіки. За короткий період регіон із периферії національного руху перетворився на справжній «український П’ємонт», з яким українці у всьому світі пов’язували надії на відродження незалежної соборної держави. Поява Карпатської України сильно актуалізувала українське питання і на міжнародній арені. Вона стала предметом роздумів і обговорень міністрів, дипломатів і ширшої світової громадськості. Тільки протягом останніх чотирьох місяців 1938 року британська преса опублікувала близько тисячі статей і повідомлень про події у та навколо Карпатської України. У той час на Заході обговорювалися можливі плани походу Гітлера на Схід з використанням українського питання. У середовищі дипломатів та ЗМІ склалося хибне враження, що Третій Райх підтримує Карпатську Україну з метою забезпечення її незалежності і створення на її базі “Великої України”, що мала включати українські терени у складі Чехо-Словаччини, Польщі, Румунії та СРСР. Галас, піднятий з цього приводу західноєвропейською пресою, деякою мірою насторожив Угорщину й Польщу, а також викликав саркастичну реакцію Сталіна на XVIII з’їзді ВКП(б), що засвідчило побоювання СРСР щодо існування Карпатської України.

Про це розповість кандидат історичних наук, старший науковий співробітника меморіального музею “Територія Терору” (Львів) Олександр Пагіря.

Лекція відбудеться о 18:00. Вхід вільний.