18:47, 22 січня 2021

У Києві відбудеться хода в пам’ять про перших загиблих учасників Революції Гідності

Акцію планують провести 25 січня.
майдан.jpg
maidanmuseum.org

У Києві 25 січня відбудеться хода в пам’ять про перших загиблих учасників Революції Гідності. Про це повідомив Музей Майдану.

Сім років тому, 22 січня 2014-го, під час протистояння на вулиці Грушевського у Києві були убиті Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Внаслідок кульових поранень, які отримали того ж дня на Грушевського, через кілька днів у лікарнях померли Роман Сеник та Олександр Бадера. Після викрадення та катувань 21 або 22 січня загинув Юрій Вербицький.

У зв'язку з локдауном традиційну ходу пам’яті за першими загиблими учасниками протестів перенесли на 25 січня. 

Акція почнеться о 18:00 біля Лядських воріт на Майдані Незалежності. Саме тут знаходився блокпост 3-ї барикади, на якому чергував Сергій Нігоян. 

Далі хода рушить Хрещатиком у бік Європейської площі, вулицею Михайла Грушевського до Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. 

Після цього відбудеться запалення лампадок та покладання квітів до меморіальних дошок майданівців Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника та Олександра Бадери на вулиці Михайла Грушевського. 

Потім проведуть богослужіння за першими полеглими біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна (Європейська площа, вул. Михайла Грушевського).

Нагадаємо, вранці 22 січня 2014 року зазнав смертельного поранення у голову 21-річний Сергій Нігоян із Дніпропетровщини. Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце отримав 25-річний білорус Михайло Жизневський. Обидва були активістами Майдану і брали участь у протестах від їхнього початку. 

Поранений цього дня 45-річний уродженець Львівщини Роман Сеник помер 25 січня 2014 року у лікарні. 

Також 22 січня у лісі під Києвом було виявлено тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур – активіста Майдану викрали невідомі з лікарні напередодні. 

28 січня 2014 року від численних травм, яких зазнав 22 січня, помер ще один учасник Майдану – киянин Олександр Бадера.

Ходу пам’яті за першими загиблими Героями Небесної Сотні у 2015 році започаткувала Третя сотня Самооборони Майдану, до якої належав Сергій Нігоян.