15:22, 9 квітня 2021

У храмі УГКЦ на Франківщині виявили сховане за СРСР “послання від парафіян”

“Послання” пролежало у схованці понад пів століття, тож, на жаль, частина речей збереглась лише фрагментарно.

Знайшли в храмі
Фото: Facebook-сторінка Миколи Григорука

У храмі св. Параскеви УГКЦ села Фитьків, що на Франківщині, виявили пакунок, який парафіяни сховали напередодні закриття церкви радянською владою.

Про це повідомив адміністратор парафії , отець Микола Григорук на своїй сторінці у Facebook.

“Під час прибирання іконостасу, я зауважив за намісною іконою Спасителя (там є подвійна стіна, висотою 2.20 м.) сховок. Присвітив ліхтариком, і побачив пакунок завернений у папір, і окремі куски цупкого паперу. Після довгих і винахідливих спроб, все ж вдалося те все витягнути”, – написав священник.

За його словами, у згортку було сім синьо-жовтих стрічок, якими пов’язували через плече осіб, котрі тримали церковну процесію, та репродукція картини “Хрещення Руси-України” художника Володимира Кноша. Твір намалювали з нагоди 950-літнього Ювілею хрещення. На жаль, репродукція збереглася лише фрагментарно.

Микола Григорук припустив, що парафіяни сховали своє “послання” у 60-х роках минулого століття.

“Цікаво, що папір у котрий загорнули ці ленти, був радянський інформаційний плакат: “Не трогай взривоопасных предметов – они опасные для жизни”. З цього можна зробити висновок, що їх заховали перед закриттям церкви у 1963 році", – вважає священник.

Він додав, що зайдені речі поповнять експозиції місцевого музею.

“За переховування цих заборонених у радянський час речей, чекали великі проблеми: ув’язнення, штрафи, виселення в Сибір. Ми щиро вдячні нашим попередникам, що незважаючи на страхи, вони зберегли нашу Церкву, віру, Україну та історію для нас”, – резюмував Микола Григорук.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Тернопільщині під час ремонту на горищі храму знайшли ікони, яким понад 100 років.