11:13, 28 січня 2022

У Харкові закидали яйцями меморіальну дошку Юрію Шевельову

Громадські активісти оголосили про грошову винагороду за інформацію, яка допоможе знайти вандалів.

CeETh1643017424dkvQq.max-1920x1080.jpg
Фото: Анатолій Бабічев

У Харкові невідомі закидали яйцями меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову (Шереху). Також на фасаді будинку, де її встановили, вандали намалювали перекреслену свастику.

Про це повідомляє Суспільне.

Працівники магазинів на першому поверсі будинку помітили пошкодження вранці 27 січня. Вони припускають, що невідомі діяли вночі або під ранок. На місце події прибули поліцейські.

Зараз представники громадськості розглядають питання про встановлення відеонагляду біля дошки.

Водночас місцева ГО Світанок оголосила про 4,5 тисяч гривень винагороди за інформацію, яка допоможе встановити вандалів.

IMG_20220128_105938.jpg
Фото: Галина Грішина

Також депутат Харківської міськради Ігор Черняк звернувся до Управління Служби безпеки України у Харківській області через цей акт вандалізму.

“Переконаний, що до цієї провокації причетні особи, які тим чи іншим чином залучені державою-агресором до підривної діяльності проти України”, – написав Черняк у Facebook.

Меморіальна дошка мовознавцю Юрію Шевельову вдруге зазнає нападу у Харкові. У 2013 році влада міста виступила проти увічнення науковця. Тоді, замість цивільного демонтажу, дошку демонстративно розбили кувалдами.

Ініціативна група харків’ян вирішила відновити дошку, у квітні 2021 року оголосили збір коштів. Необхідну суму зібрали за десять днів.

4c79bc5d7444b06b.jpg
Фото: Суспільне

Юрій Шевельов (псевдоніми – Юрій Шерех) – мовознавець та літературознавець українського зарубіжжя. Автор 17 книг, зокрема фундаментальних праць “Нарис сучасної української мови” (1951), “Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови” (1965), “Історична фонологія української мови” (1979).

В останній роботі довів, що після розпаду праслов’янської мови у VІ столітті на теренах східного слов’янства сформувались п’ять діалектних зон – києво-полоцька, галицько-подільська, полоцько-смоленська, новгород-тверська, муромо-рязанська, з яких у ХІ столітті й постали українська, білоруська та російська мови. Цим завдав потужного удару по теорії походження слов’янських мов Олексія Шахматова з його “загальноруською єдністю” та “загальноруською прамовою”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Харкові відновили меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову

Схожі матеріали

800x500 obkladunka Sumonenko.jpg

Хто такі сармати | Олександр Симоненко