23:50, 14 лютого 2020

У Черкасах будівельна компанія збирається знищити унікальний могильник

srakamotyka-450x281.jpg
Фото: procherk.info

Забудовник на місці могильника черняхівської культури у центрі Черкас на вулиці Остафія Дашковича, планує побудувати багатоповерховий будинок. Про це 13 лютого повідомило видання Прочерк.info.

"Там під землею цілий музей – десятки поховань VI ст. до Р.Х. і IV ст. після Р.Х., тисячі артефактів, культурний шар середньовічних Черкас XV-XVIII ст. із загадками раннього етапу історії міста. І ще чимало того, про що ми і не знаємо. Пам'ятка охороняється державою", - повідомили археологи.

Окрім черняхівського могильника та середньовічного шару, на цій території зафіксований могильник скіфського часу. На сьогодні там виявлено 74 поховання із сотнями артефактів. Археологи підкреслюють, що ділянки, на яких планується будівництво, прилягають до центральної частини могильника, де знаходиться найбільше поховань.

Згідно з законом України про "Про охорону культурної спадщини", будівництво на таких ділянках можливе лише після проведення археологічних робіт. Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів археологічної спадщини країни